Kanapka z sałatą, makrelą i pomidorem

Kanapka z sałatą, makrelą i pomidorem

Składniki:

Kanapka z sałatą, makrelą i pomidorem


  • 1 kromka wafla ryżowego (9 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 2 łyżki makreli (40 g)
  • 1 liść sałaty (10 g)
  • 1 plaster pomidora czerwonego (30 g)
  • 1 plaster pomidora żółtego (30 g)
  • Natka pietruszki do ozdoby
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]549,49
Energia [kcal]149,297
Białko ogółem [g]9,52719
Tłuszcz [g]8,48412
Węglowodany ogółem [g]10,0194
Sód [mg]473,4720
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]15019
Witamina D [ug]3,73575
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,220211
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]3,381
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,0533
Cholesterol [mg]28
Błonnik pokarmowy [g]1,31

Magiczny składnik

Tłuste ryby morskie, takie jak makrela są źródłem kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Tłuszcze te są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, dlatego szczególnie kobiety w ciąży powinny zadbać o to, by ryby systematycznie pojawiały się w ich diecie.

  • Dla 50+
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Wafel ryżowy posmarować Optimą DHA, ułożyć na nim kolejno sałatę, makrelę i plastry pomidorów. Przybrać natką pietruszki.

Polecane artykuły

Polecane przepisy