Kanapka z sałatą, makrelą i pomidorem
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z sałatą, makrelą i pomidorem
- 1 kromka wafla ryżowego (9 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- 2 łyżki makreli (40 g)
- 1 liść sałaty (10 g)
- 1 plaster pomidora czerwonego (30 g)
- 1 plaster pomidora żółtego (30 g)
- Natka pietruszki do ozdoby
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 549,49 | |
Energia [kcal] | 149,29 | 7 |
Białko ogółem [g] | 9,527 | 19 |
Tłuszcz [g] | 8,484 | 12 |
Węglowodany ogółem [g] | 10,019 | 4 |
Sód [mg] | 473,47 | 20 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 150 | 19 |
Witamina D [ug] | 3,735 | 75 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,2202 | 11 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 3,381 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,0533 | |
Cholesterol [mg] | 28 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 1,31 |
Magiczny składnik
Tłuste ryby morskie, takie jak makrela są źródłem kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Tłuszcze te są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, dlatego szczególnie kobiety w ciąży powinny zadbać o to, by ryby systematycznie pojawiały się w ich diecie.
Przygotowanie
Wafel ryżowy posmarować Optimą DHA, ułożyć na nim kolejno sałatę, makrelę i plastry pomidorów. Przybrać natką pietruszki.
