Kanapka z sałatą, makrelą i pomidorem

/*1 września 2016*/
Kanapka z sałatą, makrelą i pomidorem

Składniki:

Kanapka z sałatą, makrelą i pomidorem


  • 1 kromka wafla ryżowego (9 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 2 łyżki makreli (40 g)
  • 1 liść sałaty (10 g)
  • 1 plaster pomidora czerwonego (30 g)
  • 1 plaster pomidora żółtego (30 g)
  • Natka pietruszki do ozdoby
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 549,49
Energia [kcal] 149,29 7
Białko ogółem [g] 9,527 19
Tłuszcz [g] 8,484 12
Węglowodany ogółem [g] 10,019 4
Sód [mg] 473,47 20
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 150 19
Witamina D [ug] 3,735 75
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,2202 11
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 3,381
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,0533
Cholesterol [mg] 28
Błonnik pokarmowy [g] 1,31

Magiczny składnik

Tłuste ryby morskie, takie jak makrela są źródłem kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Tłuszcze te są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, dlatego szczególnie kobiety w ciąży powinny zadbać o to, by ryby systematycznie pojawiały się w ich diecie.

  • Dla 50+
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Wafel ryżowy posmarować Optimą DHA, ułożyć na nim kolejno sałatę, makrelę i plastry pomidorów. Przybrać natką pietruszki.

Polecane artykuły

Polecane przepisy