Kanapka z sałatą, krewetkami, papryką i sosem czosnkowo-jogurtowym

/*1 września 2016*/
Kanapka z sałatą, krewetkami, papryką i sosem czosnkowo-jogurtowym

Składniki:

Kanapka z sałatą, krewetkami, papryką i sosem czosnkowo-jogurtowym


  • Bułka grahamka (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 3 krewetki (ugotowane) (40 g)
  • 2 liście sałaty (20 g)
  • ¼ papryki żółtej (50 g)
  • Sos czosnkowo-jogurtowy (30 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ]
Energia [kcal]
Białko ogółem [g]
Tłuszcz [g]
Węglowodany ogółem [g]
Sód [mg]
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]
Witamina D [ug]
kw.tł. nasycone ogółem [g]
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]
Cholesterol [mg]
Błonnik pokarmowy [g]

Magiczny składnik

Krewetki charakteryzują się nie tylko wysokimi walorami smakowymi, ale także wysoką wartością odżywczą. Zawierają jednak znaczne ilości cholesterolu, dlatego nie są wskazane w diecie osób, które zmagają się z dyslipidemią i są szczególnie wrażliwe na cholesterol pokarmowy.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Bułkę rozkroić i posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno sałatę, krewetki i paprykę pokrojoną w paski. Kanapkę polać sosem jogurtowo-czosnkowym i przykryć drugą kromką bułki.

Polecane artykuły

Polecane przepisy