Kanapka z sałatą, krewetkami, papryką i sosem czosnkowo-jogurtowym
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z sałatą, krewetkami, papryką i sosem czosnkowo-jogurtowym
- Bułka grahamka (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 3 krewetki (ugotowane) (40 g)
- 2 liście sałaty (20 g)
- ¼ papryki żółtej (50 g)
- Sos czosnkowo-jogurtowy (30 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | ||
Energia [kcal] | ||
Białko ogółem [g] | ||
Tłuszcz [g] | ||
Węglowodany ogółem [g] | ||
Sód [mg] | ||
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | ||
Witamina D [ug] | ||
kw.tł. nasycone ogółem [g] | ||
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | ||
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | ||
Cholesterol [mg] | ||
Błonnik pokarmowy [g] |
Magiczny składnik
Krewetki charakteryzują się nie tylko wysokimi walorami smakowymi, ale także wysoką wartością odżywczą. Zawierają jednak znaczne ilości cholesterolu, dlatego nie są wskazane w diecie osób, które zmagają się z dyslipidemią i są szczególnie wrażliwe na cholesterol pokarmowy.
Przygotowanie
Bułkę rozkroić i posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno sałatę, krewetki i paprykę pokrojoną w paski. Kanapkę polać sosem jogurtowo-czosnkowym i przykryć drugą kromką bułki.
