Kanapka z rukolą, oscypkiem, konfiturą żurawinową i pistacjami

Kanapka z rukolą, oscypkiem, konfiturą żurawinową i pistacjami

Składniki:

Kanapka z rukolą, oscypkiem, konfiturą żurawinową i pistacjami


  • 1 kromka chleba litewskiego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 1 oscypek (30 g)
  • Garść rukoli (15 g)
  • 1 łyżka konfitury z żurawiny (20 g)
  • 1 łyżka pistacji (5 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1045,2
Energia [kcal]250,313
Białko ogółem [g]11,122
Tłuszcz [g]13,019
Węglowodany ogółem [g]25,110
Sód [mg]308,613
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]156,120
Witamina D [ug]0,49
kw.tł. nasycone ogółem [g]5,528
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]5,4
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,5
Cholesterol [mg]21,6
Błonnik pokarmowy [g]3,1

Magiczny składnik

Owoce żurawiny to prawdziwa bomba antyoksydantów. Zawierają witaminy przeciwutleniające: A, C i E oraz polifenole, takie jak flawonoidy, kwasy fenolowe i stilbeny.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno rukolę, pokrojony w plastry oscypek i konfiturę żurawinową. Kanapkę posypać rozdrobnionymi pistacjami.

Polecane artykuły

Polecane przepisy