Kanapka z rukolą, oscypkiem, granatem i pistacjami

/*1 września 2016*/
Kanapka z rukolą, oscypkiem, granatem i pistacjami

Składniki:

Kanapka z rukolą, oscypkiem, granatem i pistacjami


  • 1 kromka chleba litewskiego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 oscypek (30 g)
  • Garść rukoli (15 g)
  • 1 łyżka pestek granatu (15 g)
  • 1 łyżka pistacji (5 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 873,35
Energia [kcal] 226,7 11
Białko ogółem [g] 10,94 22
Tłuszcz [g] 13,425 19
Węglowodany ogółem [g] 19,565 8
Sód [mg] 283,8 12
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 162,25 20
Witamina D [ug] 0,45 9
kw.tł. nasycone ogółem [g] 6,0325 30
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 5,4305
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,3065
Cholesterol [mg] 24,9
Błonnik pokarmowy [g] 4,01

Magiczny składnik

Granat wybarwiony jest na czerwono, ponieważ zawiera antocyjany. Są to przeciwutleniacze, które mogą działać przeciwzapalnie. Badania naukowe pokazują, że sok z owoców granatów może opóźniać procesy starzenia, a także poprawiać pamięć.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć rukolę i pokrojony w plastry oscypek. Kanapkę posypać pestkami granatu i rozdrobnionymi pistacjami.

Polecane artykuły

Polecane przepisy