Kanapka z rukolą, oscypkiem, granatem i pistacjami
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z rukolą, oscypkiem, granatem i pistacjami
- 1 kromka chleba litewskiego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- 1 oscypek (30 g)
- Garść rukoli (15 g)
- 1 łyżka pestek granatu (15 g)
- 1 łyżka pistacji (5 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 873,35 | |
Energia [kcal] | 226,7 | 11 |
Białko ogółem [g] | 10,94 | 22 |
Tłuszcz [g] | 13,425 | 19 |
Węglowodany ogółem [g] | 19,565 | 8 |
Sód [mg] | 283,8 | 12 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 162,25 | 20 |
Witamina D [ug] | 0,45 | 9 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 6,0325 | 30 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 5,4305 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,3065 | |
Cholesterol [mg] | 24,9 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,01 |
Magiczny składnik
Granat wybarwiony jest na czerwono, ponieważ zawiera antocyjany. Są to przeciwutleniacze, które mogą działać przeciwzapalnie. Badania naukowe pokazują, że sok z owoców granatów może opóźniać procesy starzenia, a także poprawiać pamięć.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć rukolę i pokrojony w plastry oscypek. Kanapkę posypać pestkami granatu i rozdrobnionymi pistacjami.