Kanapka z rukolą, oscypkiem, granatem i pistacjami

Kanapka z rukolą, oscypkiem, granatem i pistacjami

Składniki:

Kanapka z rukolą, oscypkiem, granatem i pistacjami


  • 1 kromka chleba litewskiego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 oscypek (30 g)
  • Garść rukoli (15 g)
  • 1 łyżka pestek granatu (15 g)
  • 1 łyżka pistacji (5 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]873,35
Energia [kcal]226,711
Białko ogółem [g]10,9422
Tłuszcz [g]13,42519
Węglowodany ogółem [g]19,5658
Sód [mg]283,812
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]162,2520
Witamina D [ug]0,459
kw.tł. nasycone ogółem [g]6,032530
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]5,4305
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,3065
Cholesterol [mg]24,9
Błonnik pokarmowy [g]4,01

Magiczny składnik

Granat wybarwiony jest na czerwono, ponieważ zawiera antocyjany. Są to przeciwutleniacze, które mogą działać przeciwzapalnie. Badania naukowe pokazują, że sok z owoców granatów może opóźniać procesy starzenia, a także poprawiać pamięć.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć rukolę i pokrojony w plastry oscypek. Kanapkę posypać pestkami granatu i rozdrobnionymi pistacjami.

Polecane artykuły

Polecane przepisy