Kanapka z roszponką, świeżymi i suszonymi pomidorami oraz cebulą
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z roszponką, świeżymi i suszonymi pomidorami oraz cebulą
- 1 kromka chleba mazowieckiego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- Garść roszponki (20 g)
- 2 pomidory suszone (50 g)
- 1 plaster zielonego pomidora (30 g)
- 1 plaster żółtego pomidora (30 g)
- Kilka okręgów czerwonej cebuli (10 g)
- Listki bazylii do przybrania
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 783,6 | |
Energia [kcal] | 187,7 | 9 |
Białko ogółem [g] | 4,77 | 10 |
Tłuszcz [g] | 8,96 | 13 |
Węglowodany ogółem [g] | 26,05 | 10 |
Sód [mg] | 148,3 | 6 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 329,7 | 41 |
Witamina D [ug] | 0,375 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,6235 | 8 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 2,5875 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 4,4785 | |
Cholesterol [mg] | 0 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,17 |
Magiczny składnik
Pomidorów nie powinno brakować w diecie dla serca, ponieważ zawierają nie tylko antyoksydanty, ale również są bardzo dobrym źródłem potasu.
Przygotowanie
Kromkę chleba opiec w tosterze, a nastepnie posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć roszponkę i kolejno kolorowe plastry pomidorów oraz cebulę. Kanapkę przybrać liskami bazylii.