Kanapka z roszponką, świeżymi i suszonymi pomidorami oraz cebulą

Kanapka z roszponką, świeżymi i suszonymi pomidorami oraz cebulą

Składniki:

Kanapka z roszponką, świeżymi i suszonymi pomidorami oraz cebulą


  • 1 kromka chleba mazowieckiego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • 2 pomidory suszone (50 g)
  • 1 plaster zielonego pomidora (30 g)
  • 1 plaster żółtego pomidora (30 g)
  • Kilka okręgów czerwonej cebuli (10 g)
  • Listki bazylii do przybrania
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]783,6
Energia [kcal]187,79
Białko ogółem [g]4,7710
Tłuszcz [g]8,9613
Węglowodany ogółem [g]26,0510
Sód [mg]148,36
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]329,741
Witamina D [ug]0,3758
kw.tł. nasycone ogółem [g]1,62358
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]2,5875
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]4,4785
Cholesterol [mg]0
Błonnik pokarmowy [g]4,17

Magiczny składnik

Pomidorów nie powinno brakować w diecie dla serca, ponieważ zawierają nie tylko antyoksydanty, ale również są bardzo dobrym źródłem potasu.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Kromkę chleba opiec w tosterze, a nastepnie posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć roszponkę i kolejno kolorowe plastry pomidorów oraz cebulę. Kanapkę przybrać liskami bazylii.

Polecane artykuły

Polecane przepisy