Kanapka z roszponką, salami i kolorowymi pomidorkami koktajlowymi
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z roszponką, salami i kolorowymi pomidorkami koktajlowymi
- 1 kromka chleba mazowieckiego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 2 plasterki salami (otoczone pieprzem) (12 g)
- Garść roszponki (20 g)
- 3 pokrojone pomidorki koktajlowe, kolorowe (60 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 750,0 | |
Energia [kcal] | 179,8 | 9 |
Białko ogółem [g] | 5,7 | 11 |
Tłuszcz [g] | 9,7 | 14 |
Węglowodany ogółem [g] | 19,3 | 7 |
Sód [mg] | 295,6 | 12 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 148,6 | 19 |
Witamina D [ug] | 0,5 | 9 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,1 | 15 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 4,6 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,3 | |
Cholesterol [mg] | 12,6 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,0 |
Magiczny składnik
Salami jest bardzo aromatyczną wędliną. Jednak z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu i soli, należy spożywać ją okazjonalnie w niewielkich ilościach.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno roszponkę, salami i pomidorki koktajlowe.