Kanapka z polędwicą sopocką, roszponką, papryką i kalarepą
/*31 sierpnia 2016*/Składniki:
Kanapka z polędwicą sopocką, roszponką, papryką i kalarepą
- 2 kromki chleba żytniego jasnego (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- Garść roszponki (30 g)
- 3 plasterki polędwicy sopockiej (35 g)
- ¼ pomarańczowej papryki pokrojonej w paski(50 g)
- 2 plasterki kalarepy (40 g)
- Sól morska do smaku
- Pieprz do smaku
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1200,3 | |
Energia [kcal] | 287,4 | 14 |
Białko ogółem [g] | 11,2 | 22 |
Tłuszcz [g] | 10,4 | 15 |
Węglowodany ogółem [g] | 10,4 | 16 |
Sód [mg] | 571,3 | 24 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 424,8 | 53 |
Witamina D [ug] | 0,9 | 18 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,3 | 16 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 4,7 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,1 | |
Cholesterol [mg] | 22,1 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,8 |
Magiczny składnik
Kanapka bogata jest w witamię A i D, witaminy z grupy B oraz antyoksydant witaminę C.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji roszponki, połowę porcji papryki, plasterki kalarepy, plastry polędwicy, pozostałą paprykę i roszponkę, przykryć drugą kromką chleba. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.