Kanapka z polędwicą sopocką, roszponką, papryką i kalarepą

Kanapka z polędwicą sopocką, roszponką, papryką i kalarepą

Składniki:

Kanapka z polędwicą sopocką, roszponką, papryką i kalarepą


  • 2 kromki chleba żytniego jasnego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • Garść roszponki (30 g)
  • 3 plasterki polędwicy sopockiej (35 g)
  • ¼ pomarańczowej papryki pokrojonej w paski(50 g)
  • 2 plasterki kalarepy (40 g)
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1200,3
Energia [kcal]287,414
Białko ogółem [g]11,222
Tłuszcz [g]10,415
Węglowodany ogółem [g]10,416
Sód [mg]571,324
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]424,853
Witamina D [ug]0,918
kw.tł. nasycone ogółem [g]3,316
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]4,7
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,1
Cholesterol [mg]22,1
Błonnik pokarmowy [g]4,8

Magiczny składnik

Kanapka bogata jest w witamię A i D, witaminy z grupy B oraz antyoksydant witaminę C.

  • Dla 50+
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji roszponki, połowę porcji papryki, plasterki kalarepy, plastry polędwicy, pozostałą paprykę i roszponkę, przykryć drugą kromką chleba. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.

Polecane artykuły

Polecane przepisy