Kanapka z polędwicą, serem, kiełkami brokuła i pestkami dyni

Kanapka z polędwicą, serem, kiełkami brokuła i pestkami dyni

Składniki:

Kanapka z polędwicą, serem, kiełkami brokuła i pestkami dyni


  • 1 kromka chleba żytniego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 2 plasterki polędwicy (30 g)
  • 2 łyżki kiełków brokuła (20 g)
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni (8 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]876,4
Energia [kcal]221,011
Białko ogółem [g]10,120
Tłuszcz [g]10,114
Węglowodany ogółem [g]23,69
Sód [mg]647,527
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]48,06
Witamina D [ug]0,511
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,814
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]4,2
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,7
Cholesterol [mg]19,2
Błonnik pokarmowy [g]2,6

Magiczny składnik

Pestki dyni bogate są w cynk, dlatego też warto włączyć je do codziennego menu, nie tylko jako chrupiąca przekąska, ale np. jako dodatek do kanapek czy sałatek.

  • Dla 50+
  • Dla dzieci
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno polędwicę, ser i kiełki. Kanapkę posypać pestkami dyni.

Polecane artykuły

Polecane przepisy