Kanapka z polędwicą, serem, kiełkami brokuła i pestkami dyni
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z polędwicą, serem, kiełkami brokuła i pestkami dyni
- 1 kromka chleba żytniego (35 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 2 plasterki polędwicy (30 g)
- 2 łyżki kiełków brokuła (20 g)
- 1 łyżka prażonych pestek dyni (8 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 876,4 | |
Energia [kcal] | 221,0 | 11 |
Białko ogółem [g] | 10,1 | 20 |
Tłuszcz [g] | 10,1 | 14 |
Węglowodany ogółem [g] | 23,6 | 9 |
Sód [mg] | 647,5 | 27 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 48,0 | 6 |
Witamina D [ug] | 0,5 | 11 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,8 | 14 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 4,2 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,7 | |
Cholesterol [mg] | 19,2 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,6 |
Magiczny składnik
Pestki dyni bogate są w cynk, dlatego też warto włączyć je do codziennego menu, nie tylko jako chrupiąca przekąska, ale np. jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno polędwicę, ser i kiełki. Kanapkę posypać pestkami dyni.
