Kanapka z polędwicą, serem, kiełkami brokuła i pestkami dyni

/*1 września 2016*/
Kanapka z polędwicą, serem, kiełkami brokuła i pestkami dyni

Składniki:

Kanapka z polędwicą, serem, kiełkami brokuła i pestkami dyni


  • 1 kromka chleba żytniego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 2 plasterki polędwicy (30 g)
  • 2 łyżki kiełków brokuła (20 g)
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni (8 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 876,4
Energia [kcal] 221,0 11
Białko ogółem [g] 10,1 20
Tłuszcz [g] 10,1 14
Węglowodany ogółem [g] 23,6 9
Sód [mg] 647,5 27
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 48,0 6
Witamina D [ug] 0,5 11
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,8 14
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 4,2
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,7
Cholesterol [mg] 19,2
Błonnik pokarmowy [g] 2,6

Magiczny składnik

Pestki dyni bogate są w cynk, dlatego też warto włączyć je do codziennego menu, nie tylko jako chrupiąca przekąska, ale np. jako dodatek do kanapek czy sałatek.

  • Dla 50+
  • Dla dzieci
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno polędwicę, ser i kiełki. Kanapkę posypać pestkami dyni.

Polecane artykuły

Polecane przepisy