Kanapka z pieczonym schabem tymiankowym, pomidorami, oliwkami i bazylią

Kanapka z pieczonym schabem tymiankowym, pomidorami, oliwkami i bazylią

Składniki:

Kanapka z pieczonym schabem tymiankowym, pomidorami, oliwkami i bazylią


  • 1 kromka chleba razowego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • Plaster schabu pieczonego z tymiankiem (45 g)
  • 3 plasterki pomidora (50 g)
  • 1 ½ łyżki oliwek czarnych (20 g)
  • Kilka plasterków bazylii (4 g)
  • Oliwa lub ocet balsamiczny do skropienia
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1108,88
Energia [kcal]265,5613
Białko ogółem [g]16,53133
Tłuszcz [g]14,65821
Węglowodany ogółem [g]20,9718
Sód [mg]681,5628
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]112,1814
Witamina D [ug]0,76215
kw.tł. nasycone ogółem [g]3,754119
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]7,7859
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,3801
Cholesterol [mg]44,55
Błonnik pokarmowy [g]4,166

Magiczny składnik

Spośród różnych rodzajów wieprzowiny najlepiej wybierać chude części mięsa takie jak: szynka czy polędwica. Unikniemy wtedy tłuszczu i cholesterolu.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO i ułożyć na niej plasterki pomidora, schab i listki bazylii. Kanapkę posypać rozdrobnionymi oliwkami. Kanapkę można skropić octem balsamicznym lub oliwą.

Polecane artykuły

Polecane przepisy