Kanapka z pieczonym schabem tymiankowym, pomidorami, oliwkami i bazylią
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z pieczonym schabem tymiankowym, pomidorami, oliwkami i bazylią
- 1 kromka chleba razowego (35 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- Plaster schabu pieczonego z tymiankiem (45 g)
- 3 plasterki pomidora (50 g)
- 1 ½ łyżki oliwek czarnych (20 g)
- Kilka plasterków bazylii (4 g)
- Oliwa lub ocet balsamiczny do skropienia
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1108,88 | |
Energia [kcal] | 265,56 | 13 |
Białko ogółem [g] | 16,531 | 33 |
Tłuszcz [g] | 14,658 | 21 |
Węglowodany ogółem [g] | 20,971 | 8 |
Sód [mg] | 681,56 | 28 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 112,18 | 14 |
Witamina D [ug] | 0,762 | 15 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,7541 | 19 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 7,7859 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,3801 | |
Cholesterol [mg] | 44,55 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,166 |
Magiczny składnik
Spośród różnych rodzajów wieprzowiny najlepiej wybierać chude części mięsa takie jak: szynka czy polędwica. Unikniemy wtedy tłuszczu i cholesterolu.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO i ułożyć na niej plasterki pomidora, schab i listki bazylii. Kanapkę posypać rozdrobnionymi oliwkami. Kanapkę można skropić octem balsamicznym lub oliwą.
