Kanapka z pieczonym schabem tymiankowym, pomidorami, oliwkami i bazylią

/*1 września 2016*/
Kanapka z pieczonym schabem tymiankowym, pomidorami, oliwkami i bazylią

Składniki:

Kanapka z pieczonym schabem tymiankowym, pomidorami, oliwkami i bazylią


  • 1 kromka chleba razowego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • Plaster schabu pieczonego z tymiankiem (45 g)
  • 3 plasterki pomidora (50 g)
  • 1 ½ łyżki oliwek czarnych (20 g)
  • Kilka plasterków bazylii (4 g)
  • Oliwa lub ocet balsamiczny do skropienia
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1108,88
Energia [kcal] 265,56 13
Białko ogółem [g] 16,531 33
Tłuszcz [g] 14,658 21
Węglowodany ogółem [g] 20,971 8
Sód [mg] 681,56 28
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 112,18 14
Witamina D [ug] 0,762 15
kw.tł. nasycone ogółem [g] 3,7541 19
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 7,7859
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,3801
Cholesterol [mg] 44,55
Błonnik pokarmowy [g] 4,166

Magiczny składnik

Spośród różnych rodzajów wieprzowiny najlepiej wybierać chude części mięsa takie jak: szynka czy polędwica. Unikniemy wtedy tłuszczu i cholesterolu.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO i ułożyć na niej plasterki pomidora, schab i listki bazylii. Kanapkę posypać rozdrobnionymi oliwkami. Kanapkę można skropić octem balsamicznym lub oliwą.

Polecane artykuły

Polecane przepisy