Kanapka z pieczonym schabem, roszponką, papryką i burakiem

Kanapka z pieczonym schabem, roszponką, papryką i burakiem

Składniki:

Kanapka z pieczonym schabem, roszponką, papryką i burakiem


  • 2 kromki chleba żytniego jasnego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • Garść roszponki (30 g)
  • 2 cienkie plasterki pieczonego schabu (35 g)
  • ¼ pomarańczowej papryki pokrojonej w paski(50 g)
  • 3 plasterki pieczonego buraka (60 g)
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1208,75
Energia [kcal]324,6516
Białko ogółem [g]15,0730
Tłuszcz [g]11,69517
Węglowodany ogółem [g]44,55517
Sód [mg]328,8514
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]412,852
Witamina D [ug]1,05121
kw.tł. nasycone ogółem [g]3,321517
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]5,6
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,2335
Cholesterol [mg]34,65
Błonnik pokarmowy [g]5,27

Magiczny składnik

Czy buraki nadają się do kanapek? Tak! Szczególnie pieczone buraki, które wykazują się nie tylko intensywnym wybarwieniem, ale również smakowitym aromatem.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji roszponki, połowę porcji papryki, plasterki buraka, plastry schabu, pozostałą paprykę i roszponkę, przykryć drugą kromką chleba. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.

Polecane artykuły

Polecane przepisy