Kanapka z pieczonym schabem, roszponką, papryką i burakiem
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z pieczonym schabem, roszponką, papryką i burakiem
- 2 kromki chleba żytniego jasnego (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- Garść roszponki (30 g)
- 2 cienkie plasterki pieczonego schabu (35 g)
- ¼ pomarańczowej papryki pokrojonej w paski(50 g)
- 3 plasterki pieczonego buraka (60 g)
- Sól morska do smaku
- Pieprz do smaku
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1208,75 | |
Energia [kcal] | 324,65 | 16 |
Białko ogółem [g] | 15,07 | 30 |
Tłuszcz [g] | 11,695 | 17 |
Węglowodany ogółem [g] | 44,555 | 17 |
Sód [mg] | 328,85 | 14 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 412,8 | 52 |
Witamina D [ug] | 1,051 | 21 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,3215 | 17 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 5,6 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,2335 | |
Cholesterol [mg] | 34,65 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 5,27 |
Magiczny składnik
Czy buraki nadają się do kanapek? Tak! Szczególnie pieczone buraki, które wykazują się nie tylko intensywnym wybarwieniem, ale również smakowitym aromatem.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji roszponki, połowę porcji papryki, plasterki buraka, plastry schabu, pozostałą paprykę i roszponkę, przykryć drugą kromką chleba. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.
