Kanapka z pieczonym kurczakiem, zielonym pesto, sałatą i pomidorem
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z pieczonym kurczakiem, zielonym pesto, sałatą i pomidorem
- 2 kromki chleba mazowieckiego (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 2 plasterki pieczonego kurczaka (60 g)
- 1 łyżka zielonego pesto (15 g)
- 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
- 2 liście sałaty karbowanej (40 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1670,6 | |
Energia [kcal] | 400,5 | 20 |
Białko ogółem [g] | 15,6 | 31 |
Tłuszcz [g] | 22,6 | 32 |
Węglowodany ogółem [g] | 36,8 | 14 |
Sód [mg] | 310,9 | 13 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 277,7 | 35 |
Witamina D [ug] | 1,7 | 34 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 5,3 | 26 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 11,6 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 4,7 | |
Cholesterol [mg] | 39,6 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,4 |
Magiczny składnik
Pieczony kurczak to smaczna alternatywa dla wędliny z półki sklepowej. Warto doprawić go większa ilością ziół, aby ograniczyć w nim udział soli.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno sałatę, plaster pomidora, plaster kurczaka. Na plastrze kurczaka rozsmarować pesto, następnie ułożyć na nim drugi plaster kurczaka, a następnie pomidora i sałatę, przykryć drugą kromką chleba.
