Kanapka z pieczonym kurczakiem, zielonym pesto, sałatą i pomidorem

Kanapka z pieczonym kurczakiem, zielonym pesto, sałatą i pomidorem

Składniki:

Kanapka z pieczonym kurczakiem, zielonym pesto, sałatą i pomidorem


  • 2 kromki chleba mazowieckiego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 2 plasterki pieczonego kurczaka (60 g)
  • 1 łyżka zielonego pesto (15 g)
  • 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
  • 2 liście sałaty karbowanej (40 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1670,6
Energia [kcal]400,520
Białko ogółem [g]15,631
Tłuszcz [g]22,632
Węglowodany ogółem [g]36,814
Sód [mg]310,913
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]277,735
Witamina D [ug]1,734
kw.tł. nasycone ogółem [g]5,326
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]11,6
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]4,7
Cholesterol [mg]39,6
Błonnik pokarmowy [g]3,4

Magiczny składnik

Pieczony kurczak to smaczna alternatywa dla wędliny z półki sklepowej. Warto doprawić go większa ilością ziół, aby ograniczyć w nim udział soli.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno sałatę, plaster pomidora, plaster kurczaka. Na plastrze kurczaka rozsmarować pesto, następnie ułożyć na nim drugi plaster kurczaka, a następnie pomidora i sałatę, przykryć drugą kromką chleba.

Polecane artykuły

Polecane przepisy