Kanapka z pieczonym kurczakiem, papryką i czerwoną kapustą
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z pieczonym kurczakiem, papryką i czerwoną kapustą
- 1 kromka chleba bezglutenowego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 1 plaster pieczonego kurczaka (40 g)
- 2 łyżki poszatkowanej czerwonej kapusty (40 g)
- ¼ papryki żółtej, pokrojonej w cienkie paseczki (50 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
- Gałązka koperku do ozdoby
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1269,5 | |
Energia [kcal] | 303,9 | 15 |
Białko ogółem [g] | 16 | 32 |
Tłuszcz [g] | 17,22 | 25 |
Węglowodany ogółem [g] | 23,9 | 9 |
Sód [mg] | 186,7 | 8 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 317,1 | 40 |
Witamina D [ug] | 0,761 | 15 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,7905 | 19 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 9,0825 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 3,32 | |
Cholesterol [mg] | 40,5 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,71 |
Magiczny składnik
By kapusta czerwona miała intensywny kolor w potrawach, skrop ją sokiem z cytryny.
Przygotowanie
Kapustę wymieszać z rozdrobniona żółtą papryką, dodać olej i doprawić do smaku. Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć pieczonego kurczaka i surówkę z papryki i kapusty. Przyozdobić gałązką koperku.
