Kanapka z pieczonym kurczakiem i salsą z mango i pomidorami

Kanapka z pieczonym kurczakiem i salsą z mango i pomidorami

Składniki:

Kanapka z pieczonym kurczakiem i salsą z mango i pomidorami


  • 1 kromka chleba bezglutenowego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 plaster pieczonego kurczaka (40 g)
  • mały plaster mango (40 g)
  • ½ małego pomidora czerwonego (40 g)
  • Kilka listków bazylii (5 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]688,7
Energia [kcal]182,89
Białko ogółem [g]11,6123
Tłuszcz [g]4,116
Węglowodany ogółem [g]26,26510
Sód [mg]525,9522
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]271,434
Witamina D [ug]0,4178
kw.tł. nasycone ogółem [g]1,1586
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]1,713
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]0,88
Cholesterol [mg]22,5
Błonnik pokarmowy [g]1,955

Magiczny składnik

Mango jest dobrym źródłem witaminy A i beta-karotenu. Pasuje nie tylko do potraw owocowych, dobrze komponuje się z delikatnymi mięsami, takimi jak kurczak czy indyk.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Bazylię posiekać. Pomidora i mango pokroić w kostkę, wymieszać z bazylią, doprawić do smaku. Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno rukolę, pieczonego kurczaka i salsę z mango i pomidora.

Polecane artykuły

Polecane przepisy