Kanapka z pieczonym kurczakiem i salsą z mango i pomidorami
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z pieczonym kurczakiem i salsą z mango i pomidorami
- 1 kromka chleba bezglutenowego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- 1 plaster pieczonego kurczaka (40 g)
- mały plaster mango (40 g)
- ½ małego pomidora czerwonego (40 g)
- Kilka listków bazylii (5 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 688,7 | |
Energia [kcal] | 182,8 | 9 |
Białko ogółem [g] | 11,61 | 23 |
Tłuszcz [g] | 4,11 | 6 |
Węglowodany ogółem [g] | 26,265 | 10 |
Sód [mg] | 525,95 | 22 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 271,4 | 34 |
Witamina D [ug] | 0,417 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,158 | 6 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 1,713 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 0,88 | |
Cholesterol [mg] | 22,5 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 1,955 |
Magiczny składnik
Mango jest dobrym źródłem witaminy A i beta-karotenu. Pasuje nie tylko do potraw owocowych, dobrze komponuje się z delikatnymi mięsami, takimi jak kurczak czy indyk.
Przygotowanie
Bazylię posiekać. Pomidora i mango pokroić w kostkę, wymieszać z bazylią, doprawić do smaku. Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno rukolę, pieczonego kurczaka i salsę z mango i pomidora.
