Kanapka z pieczonym indykiem, szpinakiem oraz sosem jogurtowym z selerem naciowym i ananasem
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z pieczonym indykiem, szpinakiem oraz sosem jogurtowym z selerem naciowym i ananasem
- 1 kromka chleba żytniego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- 1 plaster indyka pieczonego (30 g)
- Garść młodego szpinaku (20 g)
- Kilka plasterków selera naciowego (15 g)
- 1 łyżka posiekanego ananasa (15 g)
- 1 łyżeczka jogurtu (5 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 479,15 | |
Energia [kcal] | 132,35 | 7 |
Białko ogółem [g] | 7,215 | 14 |
Tłuszcz [g] | 3,11 | 4 |
Węglowodany ogółem [g] | 20,74 | 8 |
Sód [mg] | 338,2 | 14 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 193,65 | 24 |
Witamina D [ug] | 0,4005 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 0,9105 | 5 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 1,357 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 0,7855 | |
Cholesterol [mg] | 17,8 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,2 |
Magiczny składnik
Ananas często pojawia się w dietach odchudzających, ponieważ zawiera enzym bromelię, który wspomaga trawienie rozkładając białko. Poza tym badania naukowe wykazały, że bromelia pomocna jest w łagodzeniu stanów zapalnych i obniżaniu krzepliwości krwi.
Przygotowanie
Ananasa wymieszać z selerem naciowym i jogurtem, doprawić do smaku. Kromkę chleba posmarować Optimą DHA. Wyłożyć na nią szpinak, plaster pieczonego indyka oraz sos jogurtowy z ananasem i selerem.