Kanapka z pieczonym indykiem, szpinakiem oraz porem i jabłkiem
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z pieczonym indykiem, szpinakiem oraz porem i jabłkiem
- 1 kromka chleba żytniego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 1 plaster indyka pieczonego (30 g)
- Garść młodego szpinaku (20 g)
- 2 łyżki posiekanego w piórka pora (30 g)
- 1 łyżka posiekanego w paseczki kwaskowego jabłka w skórce (15 g)
- 1 łyżeczka jogurtu (5 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 633,8 | |
Energia [kcal] | 151,7 | 8 |
Białko ogółem [g] | 7,335 | 15 |
Tłuszcz [g] | 5,1 | 17 |
Węglowodany ogółem [g] | 21,685 | 8 |
Sód [mg] | 386,15 | 16 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 237,9 | 30 |
Witamina D [ug] | 0,3975 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,4035 | 7 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 2,367 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,2455 | |
Cholesterol [mg] | 16 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,86 |
Magiczny składnik
Najwyższą wartością odżywczą charakteryzuje się biała część pora. Podobnie, jak czosnek, jest on bogaty w kamferol – antyoksydant chroniący naszynia przed wolnymi rodnikami.
Przygotowanie
Pora wymieszać z jabłkiem i jogurtem, doprawić do smaku. Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO. Wyłożyć na nią szpinak, plaster pieczonego indyka oraz sos jogurtowy z porem i jabłkiem.
