Kanapka z pieczonym indykiem, szpinakiem oraz porem i jabłkiem

Kanapka z pieczonym indykiem, szpinakiem oraz porem i jabłkiem

Składniki:

Kanapka z pieczonym indykiem, szpinakiem oraz porem i jabłkiem


  • 1 kromka chleba żytniego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • 1 plaster indyka pieczonego (30 g)
  • Garść młodego szpinaku (20 g)
  • 2 łyżki posiekanego w piórka pora (30 g)
  • 1 łyżka posiekanego w paseczki kwaskowego jabłka w skórce (15 g)
  • 1 łyżeczka jogurtu (5 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]633,8
Energia [kcal]151,78
Białko ogółem [g]7,33515
Tłuszcz [g]5,117
Węglowodany ogółem [g]21,6858
Sód [mg]386,1516
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]237,930
Witamina D [ug]0,39758
kw.tł. nasycone ogółem [g]1,40357
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]2,367
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,2455
Cholesterol [mg]16
Błonnik pokarmowy [g]2,86

Magiczny składnik

Najwyższą wartością odżywczą charakteryzuje się biała część pora. Podobnie, jak czosnek, jest on bogaty w kamferol – antyoksydant chroniący naszynia przed wolnymi rodnikami.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Pora wymieszać z jabłkiem i jogurtem, doprawić do smaku. Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO. Wyłożyć na nią szpinak, plaster pieczonego indyka oraz sos jogurtowy z porem i jabłkiem.

Polecane artykuły

Polecane przepisy