Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
- 1 kromka chleba graham (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 2 łyżki cieciorki (40 g)
- 2 plastry grillowanego bakłażana (40 g)
- 3 kolorowe pomidorki koktajlowe (60 g)
- ½ łyżeczki kolendry (1 g)
- Kilka plasterków czerwonej cebuli (10 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 576,17 | |
Energia [kcal] | 138,24 | 7 |
Białko ogółem [g] | 6,144 | 12 |
Tłuszcz [g] | 3,792 | 5 |
Węglowodany ogółem [g] | 26,009 | 10 |
Sód [mg] | 262,84 | 11 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 119,72 | 15 |
Witamina D [ug] | 0,375 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,0064 | 15 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 1,6361 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,1164 | |
Cholesterol [mg] | 0 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 6,504 |
Magiczny składnik
Bakłażany są bardzo wartościowym warzywem. W ich skórce obecna jest nasunina, związek o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest też warzywem niskokalorycznym, jednak łatwo wchłania tłuszcz. Dlatego najlepiej poddawać go obróbce na grillu.
Przygotowanie
Cieciorkę rozgnieść widelcem i wymieszać z Optimą CARDIO, posiekanym czosnkiem i kolendrą, doprawić do smaku i wymieszać. Kromkę chleba posmarować pastą cieci orkową, następnie ułożyć bakłażana oraz rozkrojone na pół pomidorki koktajlowe. Kanapkę posypać plasterkami cebuli.