Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi


  • 1 kromka chleba graham (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • 2 łyżki cieciorki (40 g)
  • 2 plastry grillowanego bakłażana (40 g)
  • 3 kolorowe pomidorki koktajlowe (60 g)
  • ½ łyżeczki kolendry (1 g)
  • Kilka plasterków czerwonej cebuli (10 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]576,17
Energia [kcal]138,247
Białko ogółem [g]6,14412
Tłuszcz [g]3,7925
Węglowodany ogółem [g]26,00910
Sód [mg]262,8411
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]119,7215
Witamina D [ug]0,3758
kw.tł. nasycone ogółem [g]1,006415
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]1,6361
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,1164
Cholesterol [mg]0
Błonnik pokarmowy [g]6,504

Magiczny składnik

Bakłażany są bardzo wartościowym warzywem. W ich skórce obecna jest nasunina, związek o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest też warzywem niskokalorycznym, jednak łatwo wchłania tłuszcz. Dlatego najlepiej poddawać go obróbce na grillu.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Cieciorkę rozgnieść widelcem i wymieszać z Optimą CARDIO, posiekanym czosnkiem i kolendrą, doprawić do smaku i wymieszać. Kromkę chleba posmarować pastą cieci orkową, następnie ułożyć bakłażana oraz rozkrojone na pół pomidorki koktajlowe. Kanapkę posypać plasterkami cebuli.

Polecane artykuły

Polecane przepisy