Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

/*1 września 2016*/
Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi


  • 1 kromka chleba graham (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • 2 łyżki cieciorki (40 g)
  • 2 plastry grillowanego bakłażana (40 g)
  • 3 kolorowe pomidorki koktajlowe (60 g)
  • ½ łyżeczki kolendry (1 g)
  • Kilka plasterków czerwonej cebuli (10 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 576,17
Energia [kcal] 138,24 7
Białko ogółem [g] 6,144 12
Tłuszcz [g] 3,792 5
Węglowodany ogółem [g] 26,009 10
Sód [mg] 262,84 11
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 119,72 15
Witamina D [ug] 0,375 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 1,0064 15
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 1,6361
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,1164
Cholesterol [mg] 0
Błonnik pokarmowy [g] 6,504

Magiczny składnik

Bakłażany są bardzo wartościowym warzywem. W ich skórce obecna jest nasunina, związek o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest też warzywem niskokalorycznym, jednak łatwo wchłania tłuszcz. Dlatego najlepiej poddawać go obróbce na grillu.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Cieciorkę rozgnieść widelcem i wymieszać z Optimą CARDIO, posiekanym czosnkiem i kolendrą, doprawić do smaku i wymieszać. Kromkę chleba posmarować pastą cieci orkową, następnie ułożyć bakłażana oraz rozkrojone na pół pomidorki koktajlowe. Kanapkę posypać plasterkami cebuli.

Polecane artykuły

Polecane przepisy