Kanapka z pastą z bobu, jajkiem sadzonym i pomidorem

/*1 września 2016*/
Kanapka z pastą z bobu, jajkiem sadzonym i pomidorem

Składniki:

Kanapka z pastą z bobu, jajkiem sadzonym i pomidorem


  • 1 kromka chleba tostowego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 3 łyżki bobu ugotowanego (60 g)
  • 1 jajko kurze, sadzone (60 g)
  • ½ ząbka czosnku (2 g)
  • Koperek do przybrania
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 909,24
Energia [kcal] 235,42 12
Białko ogółem [g] 14,318 29
Tłuszcz [g] 9,48 14
Węglowodany ogółem [g] 27,052 10
Sód [mg] 235,54 10
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 231,9 29
Witamina D [ug] 1,437 29
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,8308 14
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 4,1922
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,281
Cholesterol [mg] 216,9
Błonnik pokarmowy [g] 4,192

Magiczny składnik

Bób należy do roślin strączkowych. Jest bogaty w błonnik, dlatego też na długo zapewnia uczucie sytości.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla sportowców

Przygotowanie

Czosnek drobno siekamy, łączymy z Optimą DHA i bobem, wszystko ugniatamy widelcem na jednolita masę, przyprawiamy do smaku. Kromkę chleba opiec w tosterze i posmarować pastą z bobem, następnie ułożyć jajko sadzone. Kanapkę przybrać koperkiem.

Polecane artykuły

Polecane przepisy