Kanapka z pastą pomidorową i papryką
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z pastą pomidorową i papryką
- 1 wafel ryżowy pełnoziarnisty (9 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (6 g)
- 2 łyżki twarogu chudego (20 g)
- Kolorowa papryka pokrojona w kostkę (40 g)
- Listki bazylii do ozdoby (2 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 401,95 | |
Energia [kcal] | 96,29 | 5 |
Białko ogółem [g] | 5,411 | 11 |
Tłuszcz [g] | 3,538 | 5 |
Węglowodany ogółem [g] | 11,969 | 5 |
Sód [mg] | 21,55 | 1 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 295,54 | 37 |
Witamina D [ug] | 0,383 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 0,9972 | 5 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 1,5864 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 0,8633 | |
Cholesterol [mg] | 0,4 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 1,446 |
Magiczny składnik
Pomidory są źródłem antyoksydantu likopenu. Jednak największą jego ilość odnajdziemy w pomidorach przetworzonych, m.in. koncentracie pomidorowym.
Przygotowanie
Optimę CARDIO, koncentrat i serek twarogowy wymieszać, doprawić do smaku. Wafel posmarować pastą pomidorową, następnie ułożyć kolorową paprykę i przybrać bazylią.
