Kanapka z pastą koperkowo-czosnkową, łososiem i papryką

Kanapka z pastą koperkowo-czosnkową, łososiem i papryką

Składniki:

Kanapka z pastą koperkowo-czosnkową, łososiem i papryką


  • 2 kromki chleba litewskiego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 1 łyżka koperku (8 g)
  • ½ ząbka czosnku (2,5 g)
  • ¼ papryki białej (50 g)
  • ¼ papryki żółtej (50 g)
  • Plaster łososia wędzonego (40 g)*
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]930,7
Energia [kcal]258,9313
Białko ogółem [g]14,04428
Tłuszcz [g]8,724512
Węglowodany ogółem [g]37,46313
Sód [mg]805,18534
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]16220
Witamina D [ug]5,95119
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,1302511
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]3,61225
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,33825
Cholesterol [mg]28,6
Błonnik pokarmowy [g]7,0465

Magiczny składnik

Substancje aktywne występujące w czosnku pozytywnie działają na układ serca i naczyń obniżając ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Rozdrobniony koperek i czosnek wymieszać z Optimą DHA. Kromki chleba posmarować pastą koperkowo-czosnkową z Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno plaster papryki białej, plaster łososia i paprykę żółtą, przykryć drugą kromką chleba. Przygotowując kanapkę dla dziecka, łososia wędzonego zastąp pieczonym lub gotowanym.

Polecane artykuły

Polecane przepisy