Kanapka z pastą koperkowo-czosnkową, łososiem i papryką

/*1 września 2016*/
Kanapka z pastą koperkowo-czosnkową, łososiem i papryką

Składniki:

Kanapka z pastą koperkowo-czosnkową, łososiem i papryką


  • 2 kromki chleba litewskiego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 1 łyżka koperku (8 g)
  • ½ ząbka czosnku (2,5 g)
  • ¼ papryki białej (50 g)
  • ¼ papryki żółtej (50 g)
  • Plaster łososia wędzonego (40 g)*
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 930,7
Energia [kcal] 258,93 13
Białko ogółem [g] 14,044 28
Tłuszcz [g] 8,7245 12
Węglowodany ogółem [g] 37,463 13
Sód [mg] 805,185 34
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 162 20
Witamina D [ug] 5,95 119
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,13025 11
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 3,61225
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,33825
Cholesterol [mg] 28,6
Błonnik pokarmowy [g] 7,0465

Magiczny składnik

Substancje aktywne występujące w czosnku pozytywnie działają na układ serca i naczyń obniżając ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Rozdrobniony koperek i czosnek wymieszać z Optimą DHA. Kromki chleba posmarować pastą koperkowo-czosnkową z Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno plaster papryki białej, plaster łososia i paprykę żółtą, przykryć drugą kromką chleba. Przygotowując kanapkę dla dziecka, łososia wędzonego zastąp pieczonym lub gotowanym.

Polecane artykuły

Polecane przepisy