Kanapka z pastą jajeczną, pomidorem malinowym i szczypiorkiem

Kanapka z pastą jajeczną, pomidorem malinowym i szczypiorkiem

Składniki:

Kanapka z pastą jajeczną, pomidorem malinowym i szczypiorkiem


  • Ciabata (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 1 jajo kurze (60 g)
  • 1 łyżka posiekanej cebuli (15 g)
  • 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
  • Łyżeczka szczypiorku (3 g)
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1163,04
Energia [kcal]314,0716
Białko ogółem [g]13,68327
Tłuszcz [g]12,20417
Węglowodany ogółem [g]39,25215
Sód [mg]400,7617
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]345,4143
Witamina D [ug]1,7735
kw.tł. nasycone ogółem [g]3,420817
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]5,6866
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,0768
Cholesterol [mg]216
Błonnik pokarmowy [g]2,37

Magiczny składnik

Jaja są dobrym źródłem składników bioaktywnych, zwanych także nutraceutykami. Zawierają takie związki prozdrowotne jak: lecytyna, luteina, zeaksantyna czy retinol.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Jajo kurze rozdrobnić widelcem, dodac Optimę DHA, cebulę, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Ciabatę rozkroić i posmarować pastą, następnie ułożyć w plastry pomidora i posypać szczypiorkiem.

Polecane artykuły

Polecane przepisy