Kanapka z pastą jajeczną, pomidorem malinowym i szczypiorkiem

/*31 sierpnia 2016*/
Kanapka z pastą jajeczną, pomidorem malinowym i szczypiorkiem

Składniki:

Kanapka z pastą jajeczną, pomidorem malinowym i szczypiorkiem


  • Ciabata (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 1 jajo kurze (60 g)
  • 1 łyżka posiekanej cebuli (15 g)
  • 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
  • Łyżeczka szczypiorku (3 g)
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1163,04
Energia [kcal] 314,07 16
Białko ogółem [g] 13,683 27
Tłuszcz [g] 12,204 17
Węglowodany ogółem [g] 39,252 15
Sód [mg] 400,76 17
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 345,41 43
Witamina D [ug] 1,77 35
kw.tł. nasycone ogółem [g] 3,4208 17
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 5,6866
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,0768
Cholesterol [mg] 216
Błonnik pokarmowy [g] 2,37

Magiczny składnik

Jaja są dobrym źródłem składników bioaktywnych, zwanych także nutraceutykami. Zawierają takie związki prozdrowotne jak: lecytyna, luteina, zeaksantyna czy retinol.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Jajo kurze rozdrobnić widelcem, dodac Optimę DHA, cebulę, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Ciabatę rozkroić i posmarować pastą, następnie ułożyć w plastry pomidora i posypać szczypiorkiem.

Polecane artykuły

Polecane przepisy