Kanapka z pastą jajeczną, pomidorem malinowym i szczypiorkiem
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z pastą jajeczną, pomidorem malinowym i szczypiorkiem
- Ciabata (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- 1 jajo kurze (60 g)
- 1 łyżka posiekanej cebuli (15 g)
- 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
- Łyżeczka szczypiorku (3 g)
- Sól morska do smaku
- Pieprz do smaku
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1163,04 | |
Energia [kcal] | 314,07 | 16 |
Białko ogółem [g] | 13,683 | 27 |
Tłuszcz [g] | 12,204 | 17 |
Węglowodany ogółem [g] | 39,252 | 15 |
Sód [mg] | 400,76 | 17 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 345,41 | 43 |
Witamina D [ug] | 1,77 | 35 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,4208 | 17 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 5,6866 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,0768 | |
Cholesterol [mg] | 216 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,37 |
Magiczny składnik
Jaja są dobrym źródłem składników bioaktywnych, zwanych także nutraceutykami. Zawierają takie związki prozdrowotne jak: lecytyna, luteina, zeaksantyna czy retinol.
Przygotowanie
Jajo kurze rozdrobnić widelcem, dodac Optimę DHA, cebulę, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Ciabatę rozkroić i posmarować pastą, następnie ułożyć w plastry pomidora i posypać szczypiorkiem.
