Kanapka z pastą bazyliową, łososiem i papryką

Kanapka z pastą bazyliową, łososiem i papryką

Składniki:

Kanapka z pastą bazyliową, łososiem i papryką


  • 2 kromki chleba litewskiego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • Kilka listków bazylii (7 g)
  • ¼ papryki białej (50 g)
  • ¼ papryki żółtej (50 g)
  • Plaster łososia wędzonego (40 g)*
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1155,1
Energia [kcal]277,214
Białko ogółem [g]13,928
Tłuszcz [g]10,815
Węglowodany ogółem [g]37,414
Sód [mg]835,035
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]395,449
Witamina D [ug]6,0119
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,814
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]4,5
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,8
Cholesterol [mg]28,6
Błonnik pokarmowy [g]6,8

Magiczny składnik

Świeże zioła można wykorzystać do przygotowania bardzo aromatycznego smarowidła do pieczywa. Wystarczy je drobno posiekać i wymieszać lub zblendować wraz z margaryną.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Bazylię posiekać i wymieszać z Optimą Omega 3. Kromki chleba posmarować bazyliową Optimą, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno plaster papryki białej, plaster łososia i paprykę żółtą, przykryć drugą kromką chleba. Przygotowując kanapkę dla dziecka, łososia wędzonego zastąp pieczonym.

Polecane artykuły

Polecane przepisy