Kanapka z pastą bazyliową, łososiem i papryką
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z pastą bazyliową, łososiem i papryką
- 2 kromki chleba litewskiego (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- Kilka listków bazylii (7 g)
- ¼ papryki białej (50 g)
- ¼ papryki żółtej (50 g)
- Plaster łososia wędzonego (40 g)*
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1155,1 | |
Energia [kcal] | 277,2 | 14 |
Białko ogółem [g] | 13,9 | 28 |
Tłuszcz [g] | 10,8 | 15 |
Węglowodany ogółem [g] | 37,4 | 14 |
Sód [mg] | 835,0 | 35 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 395,4 | 49 |
Witamina D [ug] | 6,0 | 119 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,8 | 14 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 4,5 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,8 | |
Cholesterol [mg] | 28,6 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 6,8 |
Magiczny składnik
Świeże zioła można wykorzystać do przygotowania bardzo aromatycznego smarowidła do pieczywa. Wystarczy je drobno posiekać i wymieszać lub zblendować wraz z margaryną.
Przygotowanie
Bazylię posiekać i wymieszać z Optimą Omega 3. Kromki chleba posmarować bazyliową Optimą, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno plaster papryki białej, plaster łososia i paprykę żółtą, przykryć drugą kromką chleba. Przygotowując kanapkę dla dziecka, łososia wędzonego zastąp pieczonym.