Kanapka z pastą bazyliową, łososiem i papryką

/*1 września 2016*/
Kanapka z pastą bazyliową, łososiem i papryką

Składniki:

Kanapka z pastą bazyliową, łososiem i papryką


  • 2 kromki chleba litewskiego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • Kilka listków bazylii (7 g)
  • ¼ papryki białej (50 g)
  • ¼ papryki żółtej (50 g)
  • Plaster łososia wędzonego (40 g)*
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1155,1
Energia [kcal] 277,2 14
Białko ogółem [g] 13,9 28
Tłuszcz [g] 10,8 15
Węglowodany ogółem [g] 37,4 14
Sód [mg] 835,0 35
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 395,4 49
Witamina D [ug] 6,0 119
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,8 14
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 4,5
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,8
Cholesterol [mg] 28,6
Błonnik pokarmowy [g] 6,8

Magiczny składnik

Świeże zioła można wykorzystać do przygotowania bardzo aromatycznego smarowidła do pieczywa. Wystarczy je drobno posiekać i wymieszać lub zblendować wraz z margaryną.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Bazylię posiekać i wymieszać z Optimą Omega 3. Kromki chleba posmarować bazyliową Optimą, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno plaster papryki białej, plaster łososia i paprykę żółtą, przykryć drugą kromką chleba. Przygotowując kanapkę dla dziecka, łososia wędzonego zastąp pieczonym.

Polecane artykuły

Polecane przepisy