Kanapka z mozzarellą, pomidorami, oliwkami i bazylią

Kanapka z mozzarellą, pomidorami, oliwkami i bazylią

Składniki:

Kanapka z mozzarellą, pomidorami, oliwkami i bazylią


  • 1 kromka chleba razowego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 3 plasterki mozarelli (45 g)
  • 3 plasterki pomidora (50 g)
  • 1 ½ łyżki oliwek czarnych (20 g)
  • Kilka plasterków bazylii (4 g)
  • Oliwa lub ocet balsamiczny do skropienia
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1042
Energia [kcal]266,9413
Białko ogółem [g]14,65229
Tłuszcz [g]15,78123
Węglowodany ogółem [g]20,8298
Sód [mg]922,3338
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]239,5530
Witamina D [ug]0,46059
kw.tł. nasycone ogółem [g]7,385537
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]6,277
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,39
Cholesterol [mg]31,95
Błonnik pokarmowy [g]4,152

Magiczny składnik

Oliwki to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale pasują nie tylko do mozarelli, ale również innych rodzajów serów. Zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które pomagają utrzymać cholesterol na prawidłowym poziomie.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA i ułożyć na niej przemiennie: pomidora, mozarellę i listki bazylii. Kanapkę posypać rozdrobnionymi oliwkami. Kanapkę można skropić octem balsamicznym lub oliwą.

Polecane artykuły

Polecane przepisy