Kanapka z mozzarellą, pomidorami, oliwkami i bazylią

/*1 września 2016*/
Kanapka z mozzarellą, pomidorami, oliwkami i bazylią

Składniki:

Kanapka z mozzarellą, pomidorami, oliwkami i bazylią


  • 1 kromka chleba razowego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 3 plasterki mozarelli (45 g)
  • 3 plasterki pomidora (50 g)
  • 1 ½ łyżki oliwek czarnych (20 g)
  • Kilka plasterków bazylii (4 g)
  • Oliwa lub ocet balsamiczny do skropienia
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1042
Energia [kcal] 266,94 13
Białko ogółem [g] 14,652 29
Tłuszcz [g] 15,781 23
Węglowodany ogółem [g] 20,829 8
Sód [mg] 922,33 38
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 239,55 30
Witamina D [ug] 0,4605 9
kw.tł. nasycone ogółem [g] 7,3855 37
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 6,277
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,39
Cholesterol [mg] 31,95
Błonnik pokarmowy [g] 4,152

Magiczny składnik

Oliwki to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale pasują nie tylko do mozarelli, ale również innych rodzajów serów. Zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które pomagają utrzymać cholesterol na prawidłowym poziomie.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA i ułożyć na niej przemiennie: pomidora, mozarellę i listki bazylii. Kanapkę posypać rozdrobnionymi oliwkami. Kanapkę można skropić octem balsamicznym lub oliwą.

Polecane artykuły

Polecane przepisy