Kanapka z mozzarellą, pomidorami, oliwkami i bazylią
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z mozzarellą, pomidorami, oliwkami i bazylią
- 1 kromka chleba razowego (35 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- 3 plasterki mozarelli (45 g)
- 3 plasterki pomidora (50 g)
- 1 ½ łyżki oliwek czarnych (20 g)
- Kilka plasterków bazylii (4 g)
- Oliwa lub ocet balsamiczny do skropienia
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1042 | |
Energia [kcal] | 266,94 | 13 |
Białko ogółem [g] | 14,652 | 29 |
Tłuszcz [g] | 15,781 | 23 |
Węglowodany ogółem [g] | 20,829 | 8 |
Sód [mg] | 922,33 | 38 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 239,55 | 30 |
Witamina D [ug] | 0,4605 | 9 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 7,3855 | 37 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 6,277 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,39 | |
Cholesterol [mg] | 31,95 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,152 |
Magiczny składnik
Oliwki to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale pasują nie tylko do mozarelli, ale również innych rodzajów serów. Zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które pomagają utrzymać cholesterol na prawidłowym poziomie.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą DHA i ułożyć na niej przemiennie: pomidora, mozarellę i listki bazylii. Kanapkę posypać rozdrobnionymi oliwkami. Kanapkę można skropić octem balsamicznym lub oliwą.