Kanapka z mozzarellą, pomidorami i bazylią

/*1 września 2016*/
Kanapka z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Składniki:

Kanapka z mozzarellą, pomidorami i bazylią


  • 1 kromka chleba razowego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 3 plasterki mozarelli (45 g)
  • 3 plasterki pomidora (50 g)
  • Kilka plasterków bazylii (4 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1044,3
Energia [kcal] 249,9 12
Białko ogółem [g] 14,3 29
Tłuszcz [g] 14,2 20
Węglowodany ogółem [g] 19,8 8
Sód [mg] 457,1 19
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 219,6 27
Witamina D [ug] 0,5 9
kw.tł. nasycone ogółem [g] 7,4 37
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 4,9
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,3
Cholesterol [mg] 32,0
Błonnik pokarmowy [g] 3,5

Magiczny składnik

Mozarella, często uważana jest za ser niskokaloryczny. Tymczasem średnia kula mozarelli to nawet 350 kcal.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3 i ułożyć na niej przemiennie: pomidora, mozarellę i listki bazylii. Kanapkę można skropić octem balsamicznym lub oliwą.

Polecane artykuły

Polecane przepisy