Kanapka z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Kanapka z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Składniki:

Kanapka z mozzarellą, pomidorami i bazylią


  • 1 kromka chleba razowego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 3 plasterki mozarelli (45 g)
  • 3 plasterki pomidora (50 g)
  • Kilka plasterków bazylii (4 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1044,3
Energia [kcal]249,912
Białko ogółem [g]14,329
Tłuszcz [g]14,220
Węglowodany ogółem [g]19,88
Sód [mg]457,119
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]219,627
Witamina D [ug]0,59
kw.tł. nasycone ogółem [g]7,437
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]4,9
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,3
Cholesterol [mg]32,0
Błonnik pokarmowy [g]3,5

Magiczny składnik

Mozarella, często uważana jest za ser niskokaloryczny. Tymczasem średnia kula mozarelli to nawet 350 kcal.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3 i ułożyć na niej przemiennie: pomidora, mozarellę i listki bazylii. Kanapkę można skropić octem balsamicznym lub oliwą.

Polecane artykuły

Polecane przepisy