Kanapka z mozzarellą, pomidorami i bazylią
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z mozzarellą, pomidorami i bazylią
- 1 kromka chleba razowego (35 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 3 plasterki mozarelli (45 g)
- 3 plasterki pomidora (50 g)
- Kilka plasterków bazylii (4 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1044,3 | |
Energia [kcal] | 249,9 | 12 |
Białko ogółem [g] | 14,3 | 29 |
Tłuszcz [g] | 14,2 | 20 |
Węglowodany ogółem [g] | 19,8 | 8 |
Sód [mg] | 457,1 | 19 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 219,6 | 27 |
Witamina D [ug] | 0,5 | 9 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 7,4 | 37 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 4,9 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,3 | |
Cholesterol [mg] | 32,0 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,5 |
Magiczny składnik
Mozarella, często uważana jest za ser niskokaloryczny. Tymczasem średnia kula mozarelli to nawet 350 kcal.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3 i ułożyć na niej przemiennie: pomidora, mozarellę i listki bazylii. Kanapkę można skropić octem balsamicznym lub oliwą.
