Kanapka z masłem orzechowym, bananem i borówkami
/*31 sierpnia 2016*/Składniki:
Kanapka z masłem orzechowym, bananem i borówkami
- grahamka (60 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 2 łyżki masła orzechowego (25 g)
- 1/3 banana (50 g)
- Mała garść borówek amerykańskich lub jagód (30 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1577,6 | |
Energia [kcal] | 377,0 | 18,9 |
Białko ogółem [g] | 13,1 | 26,3 |
Tłuszcz [g] | 17,2 | 24,6 |
Węglowodany ogółem [g] | 49,7 | 19,1 |
Sód [mg] | 303,9 | 12,7 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 49,2 | 6,2 |
Witamina D [ug] | 0,4 | 7,5 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,9 | 14,6 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 8,1 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 5,5 | |
Cholesterol [mg] | 0,0 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 7,5 |
Magiczny składnik
Podczas zakupu masła orzechowego warto zwrócić uwagę na jego skład. Wybieraj masło bez zbędnego dodatku cukru.
Przygotowanie
Grahamkę rozkroić. Jedną część posmarować Optimą Omega 3, a drugą masłem orzechowym. Następnie na połówce z Optimą ułożyć kolejno borówki/jagody oraz plastry banana, przykryć drugą kromką bułki.