Kanapka z makrelą, sałatą, papryką i pomidorem

Kanapka z makrelą, sałatą, papryką i pomidorem

Składniki:

Kanapka z makrelą, sałatą, papryką i pomidorem


  • 2 kromki chleba mazowieckiego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 2 łyżki rozdrobnionej makreli (50 g)
  • ¼ żółtej papryki (50 g)
  • 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
  • 2 liście sałaty karbowanej (40 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1226,1
Energia [kcal]32916
Białko ogółem [g]16,7534
Tłuszcz [g]13,0619
Węglowodany ogółem [g]39,9815
Sód [mg]830,735
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]532,767
Witamina D [ug]4,9599
kw.tł. nasycone ogółem [g]3,41517
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]5,069
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]3,485
Cholesterol [mg]35
Błonnik pokarmowy [g]4,32

Magiczny składnik

Optima DHA oraz tłusta makrela to prawdziwa bomba niezbędnych kwasów omega 3: DHA i EPA. To dzięki nim nasz układ nerwowy oraz mózg funkcjonują prawidłowo.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno 1 liść sałaty, plaster pomidora, plaster papryki, makrelę, plaster pomidora oraz liść sałaty. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba.

Polecane artykuły

Polecane przepisy