Kanapka z makrelą, sałatą, papryką i pomidorem
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z makrelą, sałatą, papryką i pomidorem
- 2 kromki chleba mazowieckiego (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- 2 łyżki rozdrobnionej makreli (50 g)
- ¼ żółtej papryki (50 g)
- 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
- 2 liście sałaty karbowanej (40 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1226,1 | |
Energia [kcal] | 329 | 16 |
Białko ogółem [g] | 16,75 | 34 |
Tłuszcz [g] | 13,06 | 19 |
Węglowodany ogółem [g] | 39,98 | 15 |
Sód [mg] | 830,7 | 35 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 532,7 | 67 |
Witamina D [ug] | 4,95 | 99 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,415 | 17 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 5,069 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 3,485 | |
Cholesterol [mg] | 35 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,32 |
Magiczny składnik
Optima DHA oraz tłusta makrela to prawdziwa bomba niezbędnych kwasów omega 3: DHA i EPA. To dzięki nim nasz układ nerwowy oraz mózg funkcjonują prawidłowo.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno 1 liść sałaty, plaster pomidora, plaster papryki, makrelę, plaster pomidora oraz liść sałaty. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba.
