Kanapka z łososiem, rukolą i ogórkiem zielonym
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z łososiem, rukolą i ogórkiem zielonym
- 1 kromka chleba graham (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- Mała garść rukoli (15 g)
- 1 plaster łososia wędzonego* (30 g)
- 4 plastry zielonego ogórka (20 g)
- Gałązka koperku
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 500 | |
Energia [kcal] | 137,73 | 7 |
Białko ogółem [g] | 9,304 | 19 |
Tłuszcz [g] | 5,082 | 7 |
Węglowodany ogółem [g] | 15,6555 | 6 |
Sód [mg] | 574,035 | 24 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 90,15 | 11 |
Witamina D [ug] | 4,275 | 86 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,2185 | 6 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 2,139 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,324 | |
Cholesterol [mg] | 21 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,2465 |
Magiczny składnik
Kanapka jest źródłem tłuszczów z rodziny DHA, w tym przede wszystkim kwasu DHA i EPA, które wspierają prawidłową pracę mózgu i wzroku.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć na niej rukolę, łososia i plasterki ogórka. Na wierzch można położyć gałązkę koperku. * Przygotowując kanapkę dla dziecka łososia wędzonego zamień na gotowanego lub pieczonego.
