Kanapka z łososiem, rukolą i ogórkiem zielonym

Kanapka z łososiem, rukolą i ogórkiem zielonym

Składniki:

Kanapka z łososiem, rukolą i ogórkiem zielonym


  • 1 kromka chleba graham (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • Mała garść rukoli (15 g)
  • 1 plaster łososia wędzonego* (30 g)
  • 4 plastry zielonego ogórka (20 g)
  • Gałązka koperku
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]500
Energia [kcal]137,737
Białko ogółem [g]9,30419
Tłuszcz [g]5,0827
Węglowodany ogółem [g]15,65556
Sód [mg]574,03524
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]90,1511
Witamina D [ug]4,27586
kw.tł. nasycone ogółem [g]1,21856
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]2,139
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,324
Cholesterol [mg]21
Błonnik pokarmowy [g]2,2465

Magiczny składnik

Kanapka jest źródłem tłuszczów z rodziny DHA, w tym przede wszystkim kwasu DHA i EPA, które wspierają prawidłową pracę mózgu i wzroku.

  • Dla 50+
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć na niej rukolę, łososia i plasterki ogórka. Na wierzch można położyć gałązkę koperku. * Przygotowując kanapkę dla dziecka łososia wędzonego zamień na gotowanego lub pieczonego.

Polecane artykuły

Polecane przepisy