Kanapka z łososiem, papryką, kiełkami sojowymi i ogórkiem kwaszonym
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z łososiem, papryką, kiełkami sojowymi i ogórkiem kwaszonym
- 2 kromki chleba bezglutenowego jasnego (50 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 2 łyżki kiełków sojowych (30 g)
- 1 plaster łososia pieczonego (60 g)
- 4 plasterki ogórka kwaszonego (40 g)
- ¼ papryki żółtej pokrojonej w paski (50 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1520,1 | |
Energia [kcal] | 364,4 | 18 |
Białko ogółem [g] | 21,9 | 44 |
Tłuszcz [g] | 15,7 | 22 |
Węglowodany ogółem [g] | 36,3 | 14 |
Sód [mg] | 1442,9 | 60 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 390,6 | 49 |
Witamina D [ug] | 8,6 | 172 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,9 | 19 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 6,1 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 4,1 | |
Cholesterol [mg] | 4,1 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,0 |
Magiczny składnik
Łosoś, tak jak inne tłuste ryby morskie stanowi dobre źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Tłuszcze te nazywane są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, ponieważ nasz organizm nie może ich samodzielnie wyprodukować.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji kiełków, plasterki ogórka, łososia, paski papryki i pozostałe kiełki, przykryć drugą kromką chleba.
