Kanapka z łososiem, papryką, kiełkami cebuli i ogórkiem zielonym
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z łososiem, papryką, kiełkami cebuli i ogórkiem zielonym
- 2 kromki chleba bezglutenowego jasnego (50 g)
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- 2 łyżki kiełków cebuli (10 g)
- 1 plaster łososia pieczonego (60 g)
- 4 plasterki ogórka zielonego (40 g)
- ¼ papryki żółtej pokrojonej w drobne paski (50 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1125,5 | |
Energia [kcal] | 310,6 | 16 |
Białko ogółem [g] | 18,38 | 37 |
Tłuszcz [g] | 11,68 | 17 |
Węglowodany ogółem [g] | 34,54 | 13 |
Sód [mg] | 1134,4 | 47 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 394,7 | 49 |
Witamina D [ug] | 8,62 | 172 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,931 | 15 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 4,968 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,59 | |
Cholesterol [mg] | 43,5 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,64 |
Magiczny składnik
Mięso łososia swą różową barwę zawdzięcza związkowi o nazwie astaksantyna. Jest to przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji kiełków, plasterki ogórka, łososia, paski papryki i pozostałe kiełki, przykryć drugą kromką chleba.
