Kanapka z łososiem, papryką, kiełkami cebuli i ogórkiem zielonym

Kanapka z łososiem, papryką, kiełkami cebuli i ogórkiem zielonym

Składniki:

Kanapka z łososiem, papryką, kiełkami cebuli i ogórkiem zielonym


  • 2 kromki chleba bezglutenowego jasnego (50 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 2 łyżki kiełków cebuli (10 g)
  • 1 plaster łososia pieczonego (60 g)
  • 4 plasterki ogórka zielonego (40 g)
  • ¼ papryki żółtej pokrojonej w drobne paski (50 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1125,5
Energia [kcal]310,616
Białko ogółem [g]18,3837
Tłuszcz [g]11,6817
Węglowodany ogółem [g]34,5413
Sód [mg]1134,447
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]394,749
Witamina D [ug]8,62172
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,93115
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]4,968
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,59
Cholesterol [mg]43,5
Błonnik pokarmowy [g]2,64

Magiczny składnik

Mięso łososia swą różową barwę zawdzięcza związkowi o nazwie astaksantyna. Jest to przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki.

  • Dla 50+
  • Dla dzieci
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji kiełków, plasterki ogórka, łososia, paski papryki i pozostałe kiełki, przykryć drugą kromką chleba.

Polecane artykuły

Polecane przepisy