Kanapka z kurczakiem rozmarynowym, jabłkiem, kapustą i młodym szpinakiem
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z kurczakiem rozmarynowym, jabłkiem, kapustą i młodym szpinakiem
- 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy CARDIO (10 g)
- 2 plasterki kurczaka pieczonego z rozmarynem (50 g)
- Garść młodego szpinaku (25 g)
- 1 łyżka pokrojonego w cienkie słupki kwaśnego jabłka ze skórką (15 g)
- 3 łyżki poszatkowanej białej kapusty (50 g)
- 1 łyżeczka jogurtu
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1260,43 | |
Energia [kcal] | 301,5 | 15 |
Białko ogółem [g] | 20,428 | 41 |
Tłuszcz [g] | 10,73 | 15 |
Węglowodany ogółem [g] | 37,557 | 14 |
Sód [mg] | 323,48 | 13 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 147,46 | 18 |
Witamina D [ug] | 0,4318 | 9 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,9654 | 15 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 5,1293 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,8651 | |
Cholesterol [mg] | 49,98 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 7,21 |
Magiczny składnik
Kapusta bogata jest w witaminę C. Jednak znaczną jej część traci się w wyniku gotowania, dlatego warto spożywać jak najwięcej kapusty w postaci surowej.
Przygotowanie
Kapustę wymieszać z jabłkiem, dodać jogurt i doprawić do smaku. Kromki chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę szpinaku i surówki z jabłka i kapusty, kurczaka, pozostałą część surówki i szpinak. Przykryć drugą kromką chleba.
