Kanapka z kurczakiem rozmarynowym, jabłkiem, kapustą i młodym szpinakiem

Kanapka z kurczakiem rozmarynowym, jabłkiem, kapustą i młodym szpinakiem

Składniki:

Kanapka z kurczakiem rozmarynowym, jabłkiem, kapustą i młodym szpinakiem


  • 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy CARDIO (10 g)
  • 2 plasterki kurczaka pieczonego z rozmarynem (50 g)
  • Garść młodego szpinaku (25 g)
  • 1 łyżka pokrojonego w cienkie słupki kwaśnego jabłka ze skórką (15 g)
  • 3 łyżki poszatkowanej białej kapusty (50 g)
  • 1 łyżeczka jogurtu
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1260,43
Energia [kcal]301,515
Białko ogółem [g]20,42841
Tłuszcz [g]10,7315
Węglowodany ogółem [g]37,55714
Sód [mg]323,4813
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]147,4618
Witamina D [ug]0,43189
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,965415
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]5,1293
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,8651
Cholesterol [mg]49,98
Błonnik pokarmowy [g]7,21

Magiczny składnik

Kapusta bogata jest w witaminę C. Jednak znaczną jej część traci się w wyniku gotowania, dlatego warto spożywać jak najwięcej kapusty w postaci surowej.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców

Przygotowanie

Kapustę wymieszać z jabłkiem, dodać jogurt i doprawić do smaku. Kromki chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę szpinaku i surówki z jabłka i kapusty, kurczaka, pozostałą część surówki i szpinak. Przykryć drugą kromką chleba.

Polecane artykuły

Polecane przepisy