Kanapka z jajkiem sadzonym, szparagami i roszponką
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z jajkiem sadzonym, szparagami i roszponką
- 1 kromka chleba żytniego (40 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- 1 jajko sadzone (60 g)
- Garść roszponki (20 g)
- Kilka szparagów ugotowanych (70 g)
- Koperek do przybrania
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 822,1 | |
Energia [kcal] | 214 | 11 |
Białko ogółem [g] | 10,63 | 21 |
Tłuszcz [g] | 8,52 | 12 |
Węglowodany ogółem [g] | 26,49 | 10 |
Sód [mg] | 269,2 | 11 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 317,3 | 40 |
Witamina D [ug] | 1,395 | 28 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,555 | 13 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 3,73 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,271 | |
Cholesterol [mg] | 216 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,97 |
Magiczny składnik
Szparagi bogate są w kwas foliowy, witaminę K i karoten. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego często polecane są osobom na diecie odchudzającej.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno roszponkę, jajko sadzone i szparagi. Kanapkę przybrać gałązką koperku.