Kanapka z jajkiem sadzonym, szparagami i roszponką

/*1 września 2016*/
Kanapka z jajkiem sadzonym, szparagami i roszponką

Składniki:

Kanapka z jajkiem sadzonym, szparagami i roszponką


  • 1 kromka chleba żytniego (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 jajko sadzone (60 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • Kilka szparagów ugotowanych (70 g)
  • Koperek do przybrania
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 822,1
Energia [kcal] 214 11
Białko ogółem [g] 10,63 21
Tłuszcz [g] 8,52 12
Węglowodany ogółem [g] 26,49 10
Sód [mg] 269,2 11
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 317,3 40
Witamina D [ug] 1,395 28
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,555 13
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 3,73
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,271
Cholesterol [mg] 216
Błonnik pokarmowy [g] 2,97

Magiczny składnik

Szparagi bogate są w kwas foliowy, witaminę K i karoten. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego często polecane są osobom na diecie odchudzającej.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno roszponkę, jajko sadzone i szparagi. Kanapkę przybrać gałązką koperku.

Polecane artykuły

Polecane przepisy