Kanapka z jajkiem sadzonym, szparagami i roszponką

Kanapka z jajkiem sadzonym, szparagami i roszponką

Składniki:

Kanapka z jajkiem sadzonym, szparagami i roszponką


  • 1 kromka chleba żytniego (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 jajko sadzone (60 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • Kilka szparagów ugotowanych (70 g)
  • Koperek do przybrania
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]822,1
Energia [kcal]21411
Białko ogółem [g]10,6321
Tłuszcz [g]8,5212
Węglowodany ogółem [g]26,4910
Sód [mg]269,211
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]317,340
Witamina D [ug]1,39528
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,55513
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]3,73
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,271
Cholesterol [mg]216
Błonnik pokarmowy [g]2,97

Magiczny składnik

Szparagi bogate są w kwas foliowy, witaminę K i karoten. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego często polecane są osobom na diecie odchudzającej.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno roszponkę, jajko sadzone i szparagi. Kanapkę przybrać gałązką koperku.

Polecane artykuły

Polecane przepisy