Kanapka z jajkiem sadzonym, awokado i roszponką

Kanapka z jajkiem sadzonym, awokado i roszponką

Składniki:

Kanapka z jajkiem sadzonym, awokado i roszponką


  • 1 kromka chleba żytniego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 1 jajko sadzone (60 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • Kilka plasterków awokado (40 g)
  • Koperek do przybrania
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1049,9
Energia [kcal]251,213
Białko ogółem [g]9,820
Tłuszcz [g]15,422
Węglowodany ogółem [g]21,48
Sód [mg]241,310
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]249,531
Witamina D [ug]1,428
kw.tł. nasycone ogółem [g]3,618
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]8,8
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,9
Cholesterol [mg]216,0
Błonnik pokarmowy [g]2,9

Magiczny składnik

Roszponka to sałata o najmniejszych liściach. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego często, obok innych sałat polecana jest dla diabetykom i osobom na diecie odchudzającej.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno roszponkę, awokado i jajko sadzone. Kanapkę przybrać gałązką koperku.

Polecane artykuły

Polecane przepisy