Kanapka z jajkiem sadzonym, awokado i roszponką
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z jajkiem sadzonym, awokado i roszponką
- 1 kromka chleba żytniego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 1 jajko sadzone (60 g)
- Garść roszponki (20 g)
- Kilka plasterków awokado (40 g)
- Koperek do przybrania
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1049,9 | |
Energia [kcal] | 251,2 | 13 |
Białko ogółem [g] | 9,8 | 20 |
Tłuszcz [g] | 15,4 | 22 |
Węglowodany ogółem [g] | 21,4 | 8 |
Sód [mg] | 241,3 | 10 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 249,5 | 31 |
Witamina D [ug] | 1,4 | 28 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,6 | 18 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 8,8 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,9 | |
Cholesterol [mg] | 216,0 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,9 |
Magiczny składnik
Roszponka to sałata o najmniejszych liściach. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego często, obok innych sałat polecana jest dla diabetykom i osobom na diecie odchudzającej.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno roszponkę, awokado i jajko sadzone. Kanapkę przybrać gałązką koperku.
