Kanapka z jajkiem sadzonym, awokado i roszponką

/*1 września 2016*/
Kanapka z jajkiem sadzonym, awokado i roszponką

Składniki:

Kanapka z jajkiem sadzonym, awokado i roszponką


  • 1 kromka chleba żytniego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 1 jajko sadzone (60 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • Kilka plasterków awokado (40 g)
  • Koperek do przybrania
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1049,9
Energia [kcal] 251,2 13
Białko ogółem [g] 9,8 20
Tłuszcz [g] 15,4 22
Węglowodany ogółem [g] 21,4 8
Sód [mg] 241,3 10
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 249,5 31
Witamina D [ug] 1,4 28
kw.tł. nasycone ogółem [g] 3,6 18
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 8,8
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,9
Cholesterol [mg] 216,0
Błonnik pokarmowy [g] 2,9

Magiczny składnik

Roszponka to sałata o najmniejszych liściach. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego często, obok innych sałat polecana jest dla diabetykom i osobom na diecie odchudzającej.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno roszponkę, awokado i jajko sadzone. Kanapkę przybrać gałązką koperku.

Polecane artykuły

Polecane przepisy