Kanapka z jajkiem, pomidorem malinowym i kiełkami brokuła

Kanapka z jajkiem, pomidorem malinowym i kiełkami brokuła

Składniki:

Kanapka z jajkiem, pomidorem malinowym i kiełkami brokuła


  • Kajzerka bezglutenowa (50 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 2 łyżki kiełków brokuła (15 g)
  • Kilka listków młodego szpinaku (10 g)
  • 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
  • ½ jaja ugotowanego na twardo (35 g)
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1096,4
Energia [kcal]271,314
Białko ogółem [g]10,220
Tłuszcz [g]11,416
Węglowodany ogółem [g]33,413
Sód [mg]322,813
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]337,842
Witamina D [ug]1,428
kw.tł. nasycone ogółem [g]3,417
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]5,2
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,2
Cholesterol [mg]126,0
Błonnik pokarmowy [g]2,6

Magiczny składnik

Młody szpinak jest bardzo dobrym źródłem folianów. Najlepiej spożywać go na surowo, wtedy charakteryzuje się najwyższą wartością odżywczą.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Kajzerkę rozkroić i posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej części ułożyć kolejno kiełki, plaster pomidora, plasterki jajka, drugi plaster pomidora i listki szpinaku, przykryć drugą połową bułki. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.

Polecane artykuły

Polecane przepisy