Kanapka z fetą, groszkiem zielonym i sosem miętowym
/*31 sierpnia 2016*/Składniki:
Kanapka z fetą, groszkiem zielonym i sosem miętowym
- 1 kromka chleba tostowego (40 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 4 plasterki awokado (40 g)
- 1 łyżka fety (20 g)
- 3 łyżki zielonego groszku (40 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
- Kilka listków mięty
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1380,4 | |
Energia [kcal] | 330,2 | 17 |
Białko ogółem [g] | 10,12 | 20 |
Tłuszcz [g] | 19,36 | 28 |
Węglowodany ogółem [g] | 33,48 | 13 |
Sód [mg] | 430 | 18 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 111,2 | 14 |
Witamina D [ug] | 0,531 | 11 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 4,5575 | 23 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 10,7885 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,954 | |
Cholesterol [mg] | 19 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,56 |
Magiczny składnik
Feta nieodzownie kojarzy się z kuchnią grecką, a jak wiemy kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza dla zdrowego serca! Jednak feta zawiera znaczną ilość soli, dlatego dodawajmy ją do potraw w ograniczonej ilości, aby tylko nadała im charakteru i wyrazistości.
Przygotowanie
Miętę posiekać i wymieszać z olejem rzepakowym. Kromkę chleba opiec w tosterze i posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć na niej groszek zielony. Na kanapkę pokruszyć fetę i polać sosem miętowym. Można przyozdobić listkiem mięty.