Kanapka z fetą, groszkiem zielonym i sosem miętowym

Kanapka z fetą, groszkiem zielonym i sosem miętowym

Składniki:

Kanapka z fetą, groszkiem zielonym i sosem miętowym


  • 1 kromka chleba tostowego (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • 4 plasterki awokado (40 g)
  • 1 łyżka fety (20 g)
  • 3 łyżki zielonego groszku (40 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • Kilka listków mięty
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1380,4
Energia [kcal]330,217
Białko ogółem [g]10,1220
Tłuszcz [g]19,3628
Węglowodany ogółem [g]33,4813
Sód [mg]43018
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]111,214
Witamina D [ug]0,53111
kw.tł. nasycone ogółem [g]4,557523
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]10,7885
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,954
Cholesterol [mg]19
Błonnik pokarmowy [g]4,56

Magiczny składnik

Feta nieodzownie kojarzy się z kuchnią grecką, a jak wiemy kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza dla zdrowego serca! Jednak feta zawiera znaczną ilość soli, dlatego dodawajmy ją do potraw w ograniczonej ilości, aby tylko nadała im charakteru i wyrazistości.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Miętę posiekać i wymieszać z olejem rzepakowym. Kromkę chleba opiec w tosterze i posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć na niej groszek zielony. Na kanapkę pokruszyć fetę i polać sosem miętowym. Można przyozdobić listkiem mięty.

Polecane artykuły

Polecane przepisy