Kanapka z fetą, groszkiem zielonym i sosem miętowym

/*31 sierpnia 2016*/
Kanapka z fetą, groszkiem zielonym i sosem miętowym

Składniki:

Kanapka z fetą, groszkiem zielonym i sosem miętowym


  • 1 kromka chleba tostowego (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • 4 plasterki awokado (40 g)
  • 1 łyżka fety (20 g)
  • 3 łyżki zielonego groszku (40 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • Kilka listków mięty
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1380,4
Energia [kcal] 330,2 17
Białko ogółem [g] 10,12 20
Tłuszcz [g] 19,36 28
Węglowodany ogółem [g] 33,48 13
Sód [mg] 430 18
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 111,2 14
Witamina D [ug] 0,531 11
kw.tł. nasycone ogółem [g] 4,5575 23
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 10,7885
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,954
Cholesterol [mg] 19
Błonnik pokarmowy [g] 4,56

Magiczny składnik

Feta nieodzownie kojarzy się z kuchnią grecką, a jak wiemy kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza dla zdrowego serca! Jednak feta zawiera znaczną ilość soli, dlatego dodawajmy ją do potraw w ograniczonej ilości, aby tylko nadała im charakteru i wyrazistości.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Miętę posiekać i wymieszać z olejem rzepakowym. Kromkę chleba opiec w tosterze i posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć na niej groszek zielony. Na kanapkę pokruszyć fetę i polać sosem miętowym. Można przyozdobić listkiem mięty.

Polecane artykuły

Polecane przepisy