Kanapka z fetą, arbuzem, młodym szpinakiem i sosem balsamicznym

/*1 września 2016*/
Kanapka z fetą, arbuzem, młodym szpinakiem i sosem balsamicznym

Składniki:

Kanapka z fetą, arbuzem, młodym szpinakiem i sosem balsamicznym


  • 1 kromka chleba tostowego bezglutenowego (25 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • 1 plaster fety (40 g)
  • Mała garść szpinaku (15 g)
  • Kilka kostek arbuza (50 g)
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 875,1
Energia [kcal] 209,65 10
Białko ogółem [g] 9,515 19
Tłuszcz [g] 10,685 15
Węglowodany ogółem [g] 19,75 8
Sód [mg] 576,4 24
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 229,8 29
Witamina D [ug] 0,61 12
kw.tł. nasycone ogółem [g] 5,3155 27
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 3,4825
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,097
Cholesterol [mg] 36,35
Błonnik pokarmowy [g] 1,065

Magiczny składnik

Arbuz zawiera cytrulinę, która powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych. Badania naukowe pokazują, że wyciągi z arbuza mogą okazać się pomocne w leczeniu nadciśnienia tętniczego.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Opieczony tost posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć kolejno szpinak, ser i kawałki arbuza, kanapkę polać sosem balsamicznym.

Polecane artykuły

Polecane przepisy