Kanapka z fetą, arbuzem, młodym szpinakiem i sosem balsamicznym

Kanapka z fetą, arbuzem, młodym szpinakiem i sosem balsamicznym

Składniki:

Kanapka z fetą, arbuzem, młodym szpinakiem i sosem balsamicznym


  • 1 kromka chleba tostowego bezglutenowego (25 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • 1 plaster fety (40 g)
  • Mała garść szpinaku (15 g)
  • Kilka kostek arbuza (50 g)
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]875,1
Energia [kcal]209,6510
Białko ogółem [g]9,51519
Tłuszcz [g]10,68515
Węglowodany ogółem [g]19,758
Sód [mg]576,424
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]229,829
Witamina D [ug]0,6112
kw.tł. nasycone ogółem [g]5,315527
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]3,4825
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,097
Cholesterol [mg]36,35
Błonnik pokarmowy [g]1,065

Magiczny składnik

Arbuz zawiera cytrulinę, która powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych. Badania naukowe pokazują, że wyciągi z arbuza mogą okazać się pomocne w leczeniu nadciśnienia tętniczego.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Opieczony tost posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć kolejno szpinak, ser i kawałki arbuza, kanapkę polać sosem balsamicznym.

Polecane artykuły

Polecane przepisy