Kanapka z fetą, arbuzem, młodym szpinakiem i sosem balsamicznym
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z fetą, arbuzem, młodym szpinakiem i sosem balsamicznym
- 1 kromka chleba tostowego bezglutenowego (25 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 1 plaster fety (40 g)
- Mała garść szpinaku (15 g)
- Kilka kostek arbuza (50 g)
- 1 łyżeczka sosu balsamicznego
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 875,1 | |
Energia [kcal] | 209,65 | 10 |
Białko ogółem [g] | 9,515 | 19 |
Tłuszcz [g] | 10,685 | 15 |
Węglowodany ogółem [g] | 19,75 | 8 |
Sód [mg] | 576,4 | 24 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 229,8 | 29 |
Witamina D [ug] | 0,61 | 12 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 5,3155 | 27 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 3,4825 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,097 | |
Cholesterol [mg] | 36,35 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 1,065 |
Magiczny składnik
Arbuz zawiera cytrulinę, która powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych. Badania naukowe pokazują, że wyciągi z arbuza mogą okazać się pomocne w leczeniu nadciśnienia tętniczego.
Przygotowanie
Opieczony tost posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć kolejno szpinak, ser i kawałki arbuza, kanapkę polać sosem balsamicznym.
