Kanapka z awokado, pomidorem malinowym i kiełkami brokuła

Kanapka z awokado, pomidorem malinowym i kiełkami brokuła

Składniki:

Kanapka z awokado, pomidorem malinowym i kiełkami brokuła


  • 2 kromki chleba graham (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 4 łyżki kiełków brokuła (30 g)
  • 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1087,9
Energia [kcal]278,214
Białko ogółem [g]7,916
Tłuszcz [g]13,319
Węglowodany ogółem [g]36,714
Sód [mg]307,513
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]167,721
Witamina D [ug]0,815
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,914
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]7,7
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,4
Cholesterol [mg]0,0
Błonnik pokarmowy [g]7,2

Magiczny składnik

Kanapka z awokado, choć bogata w tłuszcze, dba o dobrą kondycję naszego układu krążenia, ponieważ stanowi bogactwo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo dostarcza znacznej ilości potasu.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji kiełków, plaster pomidora, plastry awokado, drugi plaster pomidora i pozostałe kiełki, przykryć drugą kromką chleba. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.

Polecane artykuły

Polecane przepisy