Kanapka z awokado, ogórkiem, rukolą, musztardą miodową i nasionami granatu

/*1 września 2016*/
Kanapka z awokado, ogórkiem, rukolą, musztardą miodową i nasionami granatu

Składniki:

Kanapka z awokado, ogórkiem, rukolą, musztardą miodową i nasionami granatu


  • 1 kromka chleba z ziarnami bezglutenowego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 5 plasterków awokado (50 g)
  • Mała garść rukoli (15 g)
  • 2 wstążki z ogórka zielonego (40 g)
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej (15 g)
  • 1 łyżeczka nasion granatu (8 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 833,1
Energia [kcal] 216,78 7
Białko ogółem [g] 5,233 19
Tłuszcz [g] 11,746 12
Węglowodany ogółem [g] 27,374 4
Sód [mg] 257,16 20
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 88,82 19
Witamina D [ug] 0,375 75
kw.tł. nasycone ogółem [g] 1,7102 11
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 7,5569
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,9841
Cholesterol [mg] 0
Błonnik pokarmowy [g] 4,821

Magiczny składnik

Granat jest źródłem antyoksydantów zwanych antocyjanami. Naukowcy dowodzą, że związki w nim zawarte mogą poprawiać pamięć.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno rukolę, plastry awokado, posmarować je musztardą oraz ułożyć wstążki z ogórka zielonego. Kanapkę posypać pestkami granatu.

Polecane artykuły

Polecane przepisy