Kanapka z awokado, ogórkiem, rukolą, musztardą miodową i nasionami granatu

Kanapka z awokado, ogórkiem, rukolą, musztardą miodową i nasionami granatu

Składniki:

Kanapka z awokado, ogórkiem, rukolą, musztardą miodową i nasionami granatu


  • 1 kromka chleba z ziarnami bezglutenowego (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 5 plasterków awokado (50 g)
  • Mała garść rukoli (15 g)
  • 2 wstążki z ogórka zielonego (40 g)
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej (15 g)
  • 1 łyżeczka nasion granatu (8 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]833,1
Energia [kcal]216,787
Białko ogółem [g]5,23319
Tłuszcz [g]11,74612
Węglowodany ogółem [g]27,3744
Sód [mg]257,1620
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]88,8219
Witamina D [ug]0,37575
kw.tł. nasycone ogółem [g]1,710211
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]7,5569
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,9841
Cholesterol [mg]0
Błonnik pokarmowy [g]4,821

Magiczny składnik

Granat jest źródłem antyoksydantów zwanych antocyjanami. Naukowcy dowodzą, że związki w nim zawarte mogą poprawiać pamięć.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno rukolę, plastry awokado, posmarować je musztardą oraz ułożyć wstążki z ogórka zielonego. Kanapkę posypać pestkami granatu.

Polecane artykuły

Polecane przepisy