Kanapka z awokado, ogórkiem, rukolą, musztardą miodową i nasionami granatu
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z awokado, ogórkiem, rukolą, musztardą miodową i nasionami granatu
- 1 kromka chleba z ziarnami bezglutenowego (35 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- 5 plasterków awokado (50 g)
- Mała garść rukoli (15 g)
- 2 wstążki z ogórka zielonego (40 g)
- 1 łyżeczka musztardy miodowej (15 g)
- 1 łyżeczka nasion granatu (8 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 833,1 | |
Energia [kcal] | 216,78 | 7 |
Białko ogółem [g] | 5,233 | 19 |
Tłuszcz [g] | 11,746 | 12 |
Węglowodany ogółem [g] | 27,374 | 4 |
Sód [mg] | 257,16 | 20 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 88,82 | 19 |
Witamina D [ug] | 0,375 | 75 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,7102 | 11 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 7,5569 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,9841 | |
Cholesterol [mg] | 0 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,821 |
Magiczny składnik
Granat jest źródłem antyoksydantów zwanych antocyjanami. Naukowcy dowodzą, że związki w nim zawarte mogą poprawiać pamięć.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno rukolę, plastry awokado, posmarować je musztardą oraz ułożyć wstążki z ogórka zielonego. Kanapkę posypać pestkami granatu.
