Kanapka śródziemnomorska z grillowanymi warzywami
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka śródziemnomorska z grillowanymi warzywami
- 1 kromka chleba graham (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 1 łyżka pesto zielonego (20 g)
- 1 plaster grillowanego bakłażana (20 g)
- 1 plaster grillowanej żółtej cukinii (20 g)
- 1 plaster grillowanej zielonej cukinii (20 g)
- 1 kawałek grillowanej pomarańczowej papryki (40 g)
- 3 grillowane pomidorki koktajlowe (50 g)
- Łyżka pistacji (5 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1554,65 | |
Energia [kcal] | 372,15 | 19 |
Białko ogółem [g] | 5,185 | 10 |
Tłuszcz [g] | 31,195 | 45 |
Węglowodany ogółem [g] | 22,89 | 9 |
Sód [mg] | 147,55 | 6 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 325,85 | 41 |
Witamina D [ug] | 0,375 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 5,0355 | 25 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 20,7835 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 4,1565 | |
Cholesterol [mg] | 0 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,525 |
Magiczny składnik
Bakłażany są bardzo wartościowym warzywem. W ich skórce obecna jest nasunina, związek o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest też warzywem niskokalorycznym, jednak łatwo wchłania tłuszcz. Dlatego najlepiej poddawać go obróbce na grillu.
Przygotowanie
Kromkę chleba opiec w tosterze i posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć plastry awokado, łososia i pokrojone suszone pomidory. Na wierzchu ułożyć kiełki słonecznika.
