Kanapka śródziemnomorska z grillowanymi warzywami

Kanapka śródziemnomorska z grillowanymi warzywami

Składniki:

Kanapka śródziemnomorska z grillowanymi warzywami


  • 1 kromka chleba graham (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • 1 łyżka pesto zielonego (20 g)
  • 1 plaster grillowanego bakłażana (20 g)
  • 1 plaster grillowanej żółtej cukinii (20 g)
  • 1 plaster grillowanej zielonej cukinii (20 g)
  • 1 kawałek grillowanej pomarańczowej papryki (40 g)
  • 3 grillowane pomidorki koktajlowe (50 g)
  • Łyżka pistacji (5 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1554,65
Energia [kcal]372,1519
Białko ogółem [g]5,18510
Tłuszcz [g]31,19545
Węglowodany ogółem [g]22,899
Sód [mg]147,556
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]325,8541
Witamina D [ug]0,3758
kw.tł. nasycone ogółem [g]5,035525
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]20,7835
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]4,1565
Cholesterol [mg]0
Błonnik pokarmowy [g]4,525

Magiczny składnik

Bakłażany są bardzo wartościowym warzywem. W ich skórce obecna jest nasunina, związek o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest też warzywem niskokalorycznym, jednak łatwo wchłania tłuszcz. Dlatego najlepiej poddawać go obróbce na grillu.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Kromkę chleba opiec w tosterze i posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć plastry awokado, łososia i pokrojone suszone pomidory. Na wierzchu ułożyć kiełki słonecznika.

Polecane artykuły

Polecane przepisy