Kanapka opiekana z serem, papryką i młodym szpinakiem
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka opiekana z serem, papryką i młodym szpinakiem
- 2 kromki chleba tostowego bezglutenowego (50 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 1 plaster sera żółtego (30 g)
- Mała garść szpinaku (10 g)
- ¼ papryki czerwonej (50 g)
- ¼ papryki zielonej (50 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1356,4 | |
Energia [kcal] | 325,0 | 16 |
Białko ogółem [g] | 13,3 | 27 |
Tłuszcz [g] | 15,8 | 23 |
Węglowodany ogółem [g] | 35,3 | 14 |
Sód [mg] | 464,5 | 19 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 532,9 | 67 |
Witamina D [ug] | 0,9 | 18 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 6,8 | 34 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 6,1 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,1 | |
Cholesterol [mg] | 22,8 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,3 |
Magiczny składnik
Chleb tostowy ubogi jest w błonnik, dlatego do tostów warto dodać jak najwięcej warzyw. Zyskamy nie tylko źródło włókna pokarmowego, ale również cenne witaminy i antyoksydanty.
Przygotowanie
Chleb posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno szpinak, paprykę czerwoną, ser i paprykę zieloną, przykryć drugą kromką. Kanapkę opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu.