Kanapka opiekana z serem, papryką, awokado i młodym szpinakiem
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka opiekana z serem, papryką, awokado i młodym szpinakiem
- 2 kromki chleba tostowego bezglutenowego (50 g)
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- 1 plaster sera żółtego (30 g)
- Mała garść szpinaku (10 g)
- ¼ papryki czerwonej (50 g)
- 2 plastry awokado (20 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1403,4 | |
Energia [kcal] | 336,3 | 17 |
Białko ogółem [g] | 10,6 | 21 |
Tłuszcz [g] | 19,2 | 27 |
Węglowodany ogółem [g] | 33,0 | 13 |
Sód [mg] | 406,8 | 17 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 299,5 | 37 |
Witamina D [ug] | 0,9 | 17 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 6,1 | 30 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 9,9 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,4 | |
Cholesterol [mg] | 15,7 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,9 |
Magiczny składnik
Spośród kolorowych papryk, najlepiej wybierać te o czerwonym zabarwieniu, ponieważ mają najwyższą wartość odżywczą.
Przygotowanie
Chleb posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno szpinak, paprykę czerwoną, ser i awokado, przykryć drugą kromką. Kanapkę opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu.
