Kanapka opiekana z serem, papryką, awokado i młodym szpinakiem

Kanapka opiekana z serem, papryką, awokado i młodym szpinakiem

Składniki:

Kanapka opiekana z serem, papryką, awokado i młodym szpinakiem


  • 2 kromki chleba tostowego bezglutenowego (50 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 1 plaster sera żółtego (30 g)
  • Mała garść szpinaku (10 g)
  • ¼ papryki czerwonej (50 g)
  • 2 plastry awokado (20 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1403,4
Energia [kcal]336,317
Białko ogółem [g]10,621
Tłuszcz [g]19,227
Węglowodany ogółem [g]33,013
Sód [mg]406,817
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]299,537
Witamina D [ug]0,917
kw.tł. nasycone ogółem [g]6,130
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]9,9
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,4
Cholesterol [mg]15,7
Błonnik pokarmowy [g]2,9

Magiczny składnik

Spośród kolorowych papryk, najlepiej wybierać te o czerwonym zabarwieniu, ponieważ mają najwyższą wartość odżywczą.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Chleb posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno szpinak, paprykę czerwoną, ser i awokado, przykryć drugą kromką. Kanapkę opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu.

Polecane artykuły

Polecane przepisy