Kanapka hawajska z serem, szynką, ananasem i bazylią

/*1 września 2016*/
Kanapka hawajska z serem, szynką, ananasem i bazylią

Składniki:

Kanapka hawajska z serem, szynką, ananasem i bazylią


  • 2 kromki chleba tostowego z ziarnami (50 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 1 plaster sera żółtego (20 g)
  • 1 plaster szynki (20 g)
  • 1 plaster ananasa (30 g)
  • Kilka listków bazylii (5 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1253,3
Energia [kcal] 300,4 15
Białko ogółem [g] 12,6 25
Tłuszcz [g] 15,9 23
Węglowodany ogółem [g] 29,6 11
Sód [mg] 515,3 21
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 145,9 18
Witamina D [ug] 0,9 18
kw.tł. nasycone ogółem [g] 6,2 31
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 6,5
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,5
Cholesterol [mg] 24,4
Błonnik pokarmowy [g] 3,1

Magiczny składnik

Ananas świetnie komponuje się z szynką i serem. Smaczna propozycja dla osób, które lubią nutę słodyczy i egzotyki w wytrawnych daniach.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno część listków bazylii, ser i szynkę, plaster ananasa, pozostałą bazylię. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba. Kanapkę opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu.

Polecane artykuły

Polecane przepisy