Kanapka hawajska z serem, szynką, ananasem i bazylią
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka hawajska z serem, szynką, ananasem i bazylią
- 2 kromki chleba tostowego z ziarnami (50 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 1 plaster sera żółtego (20 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
- 1 plaster ananasa (30 g)
- Kilka listków bazylii (5 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1253,3 | |
Energia [kcal] | 300,4 | 15 |
Białko ogółem [g] | 12,6 | 25 |
Tłuszcz [g] | 15,9 | 23 |
Węglowodany ogółem [g] | 29,6 | 11 |
Sód [mg] | 515,3 | 21 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 145,9 | 18 |
Witamina D [ug] | 0,9 | 18 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 6,2 | 31 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 6,5 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,5 | |
Cholesterol [mg] | 24,4 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,1 |
Magiczny składnik
Ananas świetnie komponuje się z szynką i serem. Smaczna propozycja dla osób, które lubią nutę słodyczy i egzotyki w wytrawnych daniach.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno część listków bazylii, ser i szynkę, plaster ananasa, pozostałą bazylię. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba. Kanapkę opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu.