Gęsta owsianka z masłem orzechowym i karmelizowanymi sezonowymi owocami

/*5 września 2016*/
Gęsta owsianka z masłem orzechowym i karmelizowanymi sezonowymi owocami

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny (150 g)
  • ¾ szklanki chudego mleka (160 g)
  • 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (15 g)
  • ½ małego dojrzałego banana (60 g)
  • 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Duża garść sezonowych owoców (np. maliny, borówki, brzoskwinie, morele) (200 g)

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 342 kcal

Przygotowanie

Płatki owsiane ugotuj na mleku, wystudź. Do płatków dodaj jogurt, masło orzechowe i banana, wszystko zblenduj na gładką masę, wyłóż do miseczki. Na patelni rozgrzej Optimę, dodaj miód, cynamon i owoce, delikatnie mieszaj, aby owoce się nie rozpadły. Powinny się lekko przyrumienić. Ciepłe owoce wyłóż na owsiankę.

Komentarz dietetyka
Wykorzystane w przepisie produkty są źródłem steroli roślinnych (margaryna funkcjonalna), błonnika rozpuszczalnego (płatki i otręby owsiane), tłuszczów nienasyconych (orzechy) oraz antyoksydantów (cynamon, owoce). Ich zadaniem jest utrzymywanie cholesterolu na odpowiednim poziomie.

Polecane artykuły

Polecane przepisy