Gęsta owsianka z masłem orzechowym i karmelizowanymi sezonowymi owocami
/*5 września 2016*/
Składniki:
- 1 jogurt naturalny (150 g)
- ¾ szklanki chudego mleka (160 g)
- 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
- 1 łyżeczka masła orzechowego (15 g)
- ½ małego dojrzałego banana (60 g)
- 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- Duża garść sezonowych owoców (np. maliny, borówki, brzoskwinie, morele) (200 g)
Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 342 kcal
Przygotowanie
Płatki owsiane ugotuj na mleku, wystudź. Do płatków dodaj jogurt, masło orzechowe i banana, wszystko zblenduj na gładką masę, wyłóż do miseczki. Na patelni rozgrzej Optimę, dodaj miód, cynamon i owoce, delikatnie mieszaj, aby owoce się nie rozpadły. Powinny się lekko przyrumienić. Ciepłe owoce wyłóż na owsiankę.
Komentarz dietetyka
Wykorzystane w przepisie produkty są źródłem steroli roślinnych (margaryna funkcjonalna), błonnika rozpuszczalnego (płatki i otręby owsiane), tłuszczów nienasyconych (orzechy) oraz antyoksydantów (cynamon, owoce). Ich zadaniem jest utrzymywanie cholesterolu na odpowiednim poziomie.