Domowa granola z jogurtem i owocami sezonowymi

/*31 sierpnia 2016*/
Domowa granola z jogurtem i owocami sezonowymi

Składniki:

  • 3 łyżki miodu (75 g)
  • 2 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (50 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (120 g)
  • 6 czubatych łyżek otrębów owsianych (30 g)
  • 1 szklanka ryżu preparowanego (20 g)
  • 3 łyżki migdałów (45 g)
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (150 g)
  • 1 porcja domowej granoli (30 g)
  • garść sezonowych owoców (50 g),np. truskawki, maliny, jagody, pokrojone w kostkę jabłka, brzoskwinie itp.

Liczba porcji: 12
Wartość kaloryczna 1 porcji: 265 kcal

Przygotowanie

Domowa granola: Podgrzej miód i margarynę Optima Cardio. Mieszaj, aż składniki się stopią. W dużej misce połącz wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem owoców goji. Wlej miód z margaryną, dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na płaską blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez tej funkcji). Piecz ok. 20 minut, dwu- lub trzykrotnie mieszając. Granolę wyciągnij z piekarnika, ostudź. Połącz z owocami goji, przesyp do pojemnika, szczelnie zamknij. Przechowuj nie dłużej niż miesiąc w temperaturze pokojowej.

Podanie:
Schłodzony jogurt nałóż do miseczki, dodaj domową granolę i pokrojone owoce. Zaraz podawaj.

Komentarz dietetyka
Granola, czyli mieszanka płatków zbożowych, pestek i orzechów, to dobry pomysł na śniadanie. Jest bogata w błonnik pokarmowy, a także witaminy z grupy B, wapń, magnez oraz żelazo. Dodane do deseru owoce sezonowe to dodatkowe źródło witamin i antyoksydantów.

Polecane artykuły

Polecane przepisy