Czekoladowo-orzechowe łódeczki
/*5 września 2016*/
Składniki:
- 5 dużych śliwek dobrze odchodzących od pestki (250 g)
- 2 łyżki posiekanych pistacji (25 g)
- 2 łyżki lekko posiekanych płatków migdałów (25 g)
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych (25 g)
- 8 kostek gorzkiej czekolady (40 g)
- 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio (5 g)
- 1 łyżka mleka chudego (10 g)
- 10 patyków do szaszłyków
Liczba porcji: 10
Wartość kaloryczna 1 porcji: 79 kcal
Przygotowanie
Śliwki rozłup na pół i usuń pestkę. Orzechy wysyp do małych miseczek. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z Optimą i mlekiem. Połówki śliwek nadziej na patyk do szaszłyków i owoce do połowy zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie obtocz w wybranych orzechach. Śliwki na patykach odkładaj do ładnej szklanki i odstaw w ziemne miejsce do stwardnienia czekolady.
Komentarz dietetyka
Każde serce pokocha taki deser. Orzechy dostarczają dobrych dla serca tłuszczów, a sterole z Optimy Cardio pomagają obniżyć poziom cholesterolu.