Budyń jaglany z malinami i musem z mango
/*5 września 2016*/
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej (90 g)
- 1 szklanka wrzątku (250 g)
- ½ szklanki jogurtu naturalnego chudego (125 g)
- 1 mały dojrzały banan (100 g)
- 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
- Garść malin (70 g)
- ½ mango (100 g)
- Listki mięty
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 230 kcal
Przygotowanie
Kaszę jaglaną wypłucz kilkukrotnie pod woda i odcedź. Przełóż do rondelka wypełnionego szklanka wrzątku i gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, aż kasza będzie miękka. Gorącą, ugotowaną kaszę zmiksuj blenderem na gładką konsystencję, następnie dodaj banana, Optimę i jogurt, zmiksuj ponownie. W małym naczyniu zmiksuj mango na gładki mus. Do miseczki wyłóż porcję budyniu jaglanego, maliny i polej wszystko musem z mango. Budyń można ozdobić listkiem mięty.
Komentarz dietetyka
Bogate w potas banany zmniejszają ryzyko chorób serca, wspomagają pracę układu.