Batoniki musli z malinami
/*2 września 2016*/Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich (200 g)
- 4 łyżki otrębów żytnich (30 g)
- 3 łyżki pestek słonecznika (30 g)
- 4 łyżki pestek dyni (35 g)
- 10 suszonych daktyli (80 g)
- 12 suszonych moreli (60 g)
- 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g)
- 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego (250 ml)
- 1 szklanka świeżych malin (120 g)
Liczba porcji: 8
Wartość kaloryczna 1 porcji: 132 kcal
Przygotowanie
W małym rondelku rozpuść margarynę Optima Cardio. Suszone owoce drobno posiekaj. W misce połącz płatki owsiane, otręby, grubo pokrojone pestki dyni i słonecznika oraz suszone owoce. Wlej przestudzoną margarynę Optima Cardio oraz sok pomarańczowy, wymieszaj. Na koniec dodaj maliny, delikatnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyściel papierem do pieczenia, przełóż na nią masę, dokładnie ją wyrównaj, lekko dociśnij. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciasto się zrumieni. Wyciągnij z piekarnika, ostudź, pokrój na kawałki. Batoniki można podawać ozdobione malinami i listkami mięty.
Komentarz dietetyka
Taki batonik z pewnością zaspokoi chęć sięgnięcia po coś słodkiego, choć wśród składników nie znajdziemy cukru. Słodyczy dostarcza duża ilość bakalii, dzięki czemu możemy zrezygnować z użycia miodu bądź innych substancji słodzących. Wykorzystajmy to podczas przyrządzania innych deserów.