Bajgiel z serkiem twarogowym, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem
/*1 września 2016*/Składniki:
Bajgiel z serkiem twarogowym, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem
- 1 bajgiel (75 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (10 g)
- 1 plaster sera twarogowego (40 g)
- Mała garść rukoli (10 g)
- 3 kolorowe pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół (60 g)
- 1 łyżeczka koperku (2 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1367,5 | |
Energia [kcal] | 328,0 | 16 |
Białko ogółem [g] | 15,2 | 30 |
Tłuszcz [g] | 9,0 | 13 |
Węglowodany ogółem [g] | 48,0 | 18 |
Sód [mg] | 438,7 | 18 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 182,4 | 23 |
Witamina D [ug] | 0,8 | 15 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,5 | 13 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 4,3 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,1 | |
Cholesterol [mg] | 0,8 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,4 |
Magiczny składnik
Pomidory to cenne źródło potasu w naszej diecie, zawierają również antyoksydant zwany likopenem.
Przygotowanie
Bajgiel przekroić na pół, posmarować Optimą Omega 3. Ułożyć na nim pokruszony twaróg, rukolę i pomidorki, przykryć druga częścią. Kanapkę posypać koperkiem.