Przepis
Składniki
- 4 kromki dobrego pieczywa tostowego (chleb wycinamy w kółka)
- 4 plasterki polędwicy Polędwica Kadeta – Krakowski Kredens
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
- 2 łyżeczki Optimy DHA – 10g
- garść rzeżuchy
- szczypiorek
- 1 dojrzały pomidor
- sól
- pieprz
Kaloryczność
- Energia: 518,5kcal/352g
- Białko ogółem [g]: 27,0
- Tłuszcz [g]: 23,0
- Węglowodany ogółem [g]: 50,2
- Błonnik pokarmowy [g]: 3,4
- Sód [mg]: 934,2
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 542,3
- Witamina D [ug]: 2,9
- Cholesterol [mg]: 241,8
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,1
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 10,7
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,3
Wykonanie
Z pieczywa tostowego powycinaj duże koła. Każde z nich posmaruj margaryną Optima DHA i posyp rzeżuchą i szczypiorkiem. Teraz poukładaj na nich plasterki polędwicy, pokrojone jajko i plasterek pomidora. Oprósz solą i pieprzem i złóż w efektowny, piętrowy torcik.
Komentarz dietetyka
Lecznicza moc rzeżuchy została odkryta i doceniona już lata temu. Znana również jako „zielona trawa” jest świetnym źródłem wielu witamin, takich jak: A, C, K, B2, B6 i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Odpowiada za obniżanie poziomu cukru we krwi, poprawia pracę trzustki, a przede wszystkim zalecana jest osobom zmagającym się z chorobami skóry.
Połączenie jaj kurzych i margaryny DHA pozwala dbać o nasz wzrok i wpływa na budowę oraz regenerację siatkówki oka.
Składnik regionalny
Polędwiczki Kadeta – Krakowski Kredens
Polędwiczki wędzone są na żywym ogniu. 100 g produktu powstaje ze 125 g mięsa. Ich kolor i smak jest wynikiem naturalnego procesu wędzarniczego. Podczas produkcji polędwiczek nie używa się konserwantów.