Pieczony indyk z surówką z kapusty pekińskiej vs. Kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą

Kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 200g schabu środkowego (najlepiej z kostką)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 4 młode ziemniaki
  • koperek
  • odrobina oleju
  • sól
  • pieprz
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała, biała cebula
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 333kcal/252,3g
  • Białko ogółem [g]: 18,5
  • Tłuszcz [g]: 11,9
  • Węglowodany ogółem [g]: 39,5
  • Błonnik pokarmowy [g]: 3,8
  • Sód [mg]: 228,6
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 68,1
  • Witamina D [ug]: 0,55
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,9
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 5,2
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,7
  • Cholesterol [mg]: 91,1
Nasza propozycja

Pieczony indyk z surówką z kapusty pekińskiej

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 1 udziec z indyka ze skórą
  • odrobina oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki margaryny Optima Omega3
  • 4 młode ziemniaki
  • koperek
  • 1 kapusta pekińska
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 dojrzałe pomidor
  • 1 mała, czerwona cebula
  • odrobina soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 208,4kcal/365,5g
  • Białko ogółem [g]: 9,5
  • Tłuszcz [g]: 11,2
  • Węglowodany ogółem [g]: 17,2
  • Błonnik pokarmowy [g]: 5,3
  • Sód [mg]: 148,8
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 387,6
  • Witamina D [ug]: 0,9
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 3,0
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 5,3
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,7
  • Cholesterol [mg]: 21,7

Wykonanie

Udziec indyka natrzyj olejem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 2h, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wrzuć go na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i obsmażaj tak przez 5-7min aż apetycznie się zarumieni. Następnie przełóż mięso na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika na 1h. Mięso powinno bardzo łatwo odchodzić od kości i niemalże rozdzielać się w palcach. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Dobrze je osusz i jeszcze ciepłe wymieszaj z siekanym koperkiem i margaryny na cholesterol Optima Omega3.

Kapustę pekińską pokrój w 1cm szerokości paski i przełóż do sporej miski. Dodaj do środka pokrojone w grubą kostkę pomidory, posiekaną cebulę i jogurt i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj. Indyka pokrój i podawaj z ziemniakami z koperkiem i surówką.

Komentarz dietetyka

Zamiana mąki pszennej na jogurt naturalny, to idealny sposób na zagęszczenie oraz zabielanie zarówno zup, jak i sosów. Ponadto wzbogaca on potrawę w wapń.