Przepis
Składniki
- 2 kromki dobrego, pełnoziarnistego chleba tostowego.
- 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas (12g)
- 2 plasterki sera Bursztyn
- 2 łyżki musztardy Sarepskiej
- 1 czerwona cebula
- 1 jabłko (np. alwa)
Kaloryczność
- Energia: 500,1kcal/382g
- Białko ogółem [g]: 14,1
- Tłuszcz [g]: 22,7
- Węglowodany ogółem [g]: 59,2
- Błonnik pokarmowy [g]: 6,5
- Sód [mg]: 576,8
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 182,4
- Witamina D [ug]: 1,4
- Cholesterol [mg]: 1,6
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,7
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 7,7
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,4
Wykonanie
Dwie kromki pieczywa tostowego posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optimą Cardio Potas+ i musztardą. Na to połóż dwa plasterki sera Bursztyn i jabłka. Na wierzch połóż cieniutko pokrojoną cebulę. Przykryj kromką pieczywa. Z wierzchu posmaruj jeszcze odrobiną Optimy – dzięki temu apetycznie się zarumienią. Opiekaj na złoto.
Komentarz dietetyka
Pieczywo pełnoziarniste zawiera więcej błonnika pokarmowego, a więc zamiana pieczywa białego na pełnoziarniste powoduje, że stężenie glukozy jest stabilniejsze, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Dodanie margaryny na cholesterol Cardio Potas+ pomaga utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi.
Składnik regionalny
Ser bursztyn
Jego proces produkcji opracowano w 2002 roku. Dojrzewa przez 6 miesięcy, dzięki czemu posiada unikalny smak i aromat. Ser jest ręcznie masowany z użyciem odpowiednio dobranej pasty, która nadaje jego skórce czarny kolor.