Omlet z białek z warzywami vs. Omlet z boczkiem i pieczarkami

Liczba porcji: 1

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 plasterki surowego, wędzonego boczku
  • 4 średnie pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 425,1kcal/280g
  • Białko ogółem [g]: 25,4
  • Tłuszcz [g]: 35,5
  • Węglowodany ogółem [g]: 1,9
  • Błonnik pokarmowy [g]: 2,0
  • Sód [mg]: 646,9
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 540,2
  • Witamina D [ug]: 4,6
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 14,3
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 14,9
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,3
  • Cholesterol [mg]: 642,8
Nasza propozycja

Omlet z boczkiem i pieczarkami

Liczba porcji: 1

Składniki

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1/3 czerwonej papryki (60 g)
  • 1/3 cukinii (200 g)
  • garść szpinaku (25 g)
  • 3 białka (90 g)
  • pieprz do smaku
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • 1 łyżeczka margaryny Optima Omega3 (6 g)
  • garść kiełków słonecznika (15 g)
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa (50 g)

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 280,2kcal/572g
  • Białko ogółem [g]: 20,7
  • Tłuszcz [g]: 6,0
  • Węglowodany ogółem [g]: 34,3
  • Błonnik pokarmowy [g]: 10,9
  • Sód [mg]: 458,1
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 685,9
  • Witamina D [ug]: 0,5
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1,5
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 2,0
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,8
  • Cholesterol [mg]: 0,5

Wykonanie

Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wyłóż umyte i osuszone pomidorki koktajlowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz ok. 15 minut. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a cukinię w paseczki. Szpinak umyj i osusz. Białka dopraw pieprzem oraz posiekanymi świeżymi ziołami, roztrzep. Na rozgrzaną patelnię wrzuć margarynę na cholesterol Optima Omega 3 i przygotowaną cukinię. Duś ok. 30 sekund, kilkakrotnie mieszając. Dodaj roztrzepane białka. Trzymaj na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a omlet od spodu lekko się zrumieni.

Podanie: Omlet przełóż na talerz. Na wierzchu umieść pokrojoną paprykę, szpinak oraz kiełki. Złóż omlet na pół i posyp posiekanymi świeżymi ziołami. Serwuj z podpieczonymi pomidorkami oraz kromkami pełnoziarnistego pieczywa.

Komentarz dietetyka

Użycie w potrawie jajek jest sposobem na dostarczenie do organizmu pełnowartościowego białka. Wyjątkowym składnikiem jaja kurzego jest lecytyna. Tak jak i inne fosfolipidy, bierze ona udział w budowie błon komórkowych komórek organizmu, a w dużych ilościach możemy ją znaleźć w mózgu, wątrobie i nerkach. Odpowiednia zawartość lecytyny w organizmie jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu cholesterolu, przyczyniając się do poprawy stosunku cholesterolu HDL i LDL